Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Policija pretresa prostorije portala Klix

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske pretresaju prostorije portala “Klix”, a “akcija” je počela jutros nešto prije devet sati.

Kako saznaje izvještač BHRT-a, kao razlog akcije navodi se objavljivanje spornog audiosnimka razgovora Željke Cvijanović i nepoznatih osoba o navodnoj kupovini glasova poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.

Novinari na terenu saznaju da su svi uposlenici portala, urednici i novinari, zamoljeni da napuste prostorije redakcije, dok su na razgovoru zadržani urednik Jasmin Hadžiahmetović, direktori portala Dario i Mario Šimić, te novinarka Edita Gorjanac.

“Upad policije u jedan medij znači brutalan napad na slobodu izražavanja. Nisu nam htjeli reći zbog čega pretresaju redakcije “Klixa”, ali pretpostavljam da to ima veze s objavljivanjem snimka razgovora Željke Cvijanović i nepoznate osobe o kupovini glasova zastupnika Narodne skupštine RS-a. Apsurdno je da se policija bavi time kako je medij došao do tog snimka i ko ga je dostavio, umjesto da istražuju njegovu autentičnost i osobe koje se spominju na snimku”, rekla je Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić.

Kako se nezvanično saznaje, policija pregleda računare u redakciji portala, a pretpostavlja se da će pretres trajati cijeli dan.

“Pretresom koji se vrši u redakciji portala “Klix” narušava se direktno Zakon o zaštiti od klevete i član u kojem se vrlo decidirano navodi da novinar ima pravo zaštititi svoj izvor informacija”, istakla je izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac.

Ocjenjuje “prestrašnim” da policija na ovakav način krši zakon, time sprečavajući slobodno informiranje i slobodan protok informacija do građana.

Zurovac navodi da je policija MUPKS-a i MUPRS-a jutros ušla u prostorije “Klixa” tražeći podatke o izvoru informacija zbog objave podataka o kupovini glasova u Narodnoj skupštini RS-a.

“Ovdje smo ispred redakcija “Klixa” zajedno s desetinama kolega novinara iz raznih medija. Međutim, policija nam ne da da uđemo u prostorije portala. Maloprije su jedino pustili njihovog advokata da uđe unutra”, kazala je ona.

Zurovac podvlači da će ispred redakcija “Klixa” ostati i u narednom periodu da bi imala uvid u rasplet dešavanja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision