Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Jula. 2017. Region
Pokušat ćemo s Hrvatskom postići dogovor o implementaciji arbitraže
Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srijedu da će njegova vlada pokušati s Hrvatskom postići dogovor o implementaciji arbitražne presude o granici, ali i pokazati odlučnost ako to ne bude moguće.

“Sada nije vrijeme za najavljivanje mjera protiv Hrvatske zbog kršenja arbitražne odluke i moramo pokazati spremnost da zajedno s njom postignemo dogovor o implementaciji”, kazao je Cerar novinarima prilikom posjete općini Novo Mesto.

 Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ovih je dana za medije kazao da Ceraru ne savjetuje odlazak u Zagreb na planirani susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovćem jer ima osobna iskustva da Hrvatska ne poštuje dogovore i da bi međusobni dijalog o otvorenim pitanjima mogla zloupotrijebiti kako bi “razvodnila” arbitražnu presudu koju Slovenija želi implementirati.

 Osim toga, Erjavec nije isključio mogućnost da će Ljubljana Hrvatsku koja arbitražnu presudu ne priznaje blokirati kad dođe vrijeme za njezin ulazak u Schengenski prostor.

 Cerar je komentirajući zaoštravanje retorike svog ministra kazao da je prerano najavljivati mjere protiv Hrvatske koje zaziva Erjavec koji očekuje da će Hrvatsku “pritisnuti” i Europska komisija, kako je to učinila u slučaju Poljske zbog njezine pravosudne reforme koju Europska komisija ne odobrava.

 “Hrvatskoj ćemo još jedno vrijeme nuditi ruku suradnje na implementaciji arbitražne presude.  Ako je Hrvatska prihvati, onda ćemo u to ići zajedno i u suradnji”, kazao je Cerar, dodavši da je to najviše što može ponuditi, među ostalim i zbog međunarodne zajednice koja o tome očekuje međusobnu suradnju i dijalog.

 “Svi očekuju da će se dvije članice Europske unije ponašati po europskim standardima. Slovenija to i čini”, kazao je Cerar.

 “Mislim da  Slovenija i Hrvatska moraju još jednom same pokušati to riješiti, no ako to ne bude išlo, ja ću biti prvi koji će odlučno zahtijevati da naša vlada napravi sve ono što je potrebno da se arbitražni sporazum implementira”, kazao je Cerar novinarima u Novom Mestu.

 Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je objavilo da je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec dobio odgovor Europske komisije u vezi sa svojim pismom s početka tjedna u kojemu je potpredsjednika Komisije Fransa Timmermansa obavijestio o tome da Hrvatska “prodire” u slovenski akvatorij u Piranskom zaljevu i u Schengenski prostor.

 Europska komisija tim je povodom ponovila svoje ranije stajalište u vezi s arbitražnom presudom u kojemu očekuje da će ona biti ispoštovana, navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision