Srijeda, 16. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Septembra. 2020. Zanimljivosti
Pogledajte kako je izgledala prva fotografija objavljena na internetu

18. juna 1992, je dan kada je okačena prva fotografija na W.W.W. to jest, na internet na njoj su članice komične muzičke grupe Les Horribles Cernettes (u prevodu užasne CERN devojke), koje su radile u administraciji u Evropskoj agenciji za atomska istraživanja.

Sve je počelo je 1990. kada se grafičkoj dizajnerki u CERN-u Michele de Gennaro dosadilo čekati svog dečka fizičara koji je bio zauvijek u smjeni i odlučila je da privuče njegovu pažnju stupajući na scenu tokom CERN Hardronic festivala da pjeva o svojim usamljenim noćima .

Moilila je jednog od svojih prijatelja da napišu pjesmu, i nekoliko drugih koji su je pratili na sceni, i tako je rođen „Les Horribles Cernettes“. Njihova prva pjesma, nazvana Collider

1992. godine, nakon njihove emisije na festivalu Hardron CERN, Tim Berners-Lee (izumitelj WWW-a (to jest interneta) koji je tada radio kao saradnik u CERN-u zatražio je od Silvana de Đerana, člana Les Horribles Cernettes, nekoliko skeniranih fotografija “devojaka iz CERN-a“

Berners je u to vreme testirao novi program, koji podržava fotografije, pa je htio da ih objavi na informacionom sistemu koji je upravo izmislio – “World Wide Web“ ( tj ono što danas zovemo internetom)

Gospođica Gennaro imala je samo nejasnu predstavu o tome šta je to, ali je skenirala neke fotografije na svom Macu i preko FTP ih poslala na Timov poznati “info.cern.ch”.

I tako je slika  koju vidite u sredini teksta postala je prva koja je ikada objavljena na Internetu i prikazana kroz jedan web pregledač (broswer) i prvi veb pretraživač za one koji ne znaju, napisao je 1990. godine Tim Berners-Lee dok je bio zaposlen u CERN-u  u Ženevi.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision