Saturday, 25. June 2022.
Unsko-sanski kanton 25° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Područja pogođena poplavama do daljnjeg upitna – Željezno Polje prijeti sa nekoliko opasnih klizišta

“Kažu da se život u mjesta pogođena poplavom polako vraća. Međutim, ne i u Topčić Polje”, riječi su 73-godišnjeg Muhameda Kovačevića koji je u tom selu rođen, odrastao i živio. Dok je i na području Željeznog Polja još uvijek nemoguće sanirati oštećene putne pravce i nekoliko opasnih klizišta.

Sada već mjesec dana nakon poplava samo obilazi kuću u velikoj mjeri uništenu u klizištu.

Novinarska ekipa Agencije FENA srela je Muhameda, lica izbrazdanog životnim borama, podno kuće u kojoj je nekad živio sa ženom, kako nemoćno gleda u njenom pravcu i dalje svaki dan očekujući pomoć da bi se u svoj dom mogao vratiti.

Kaže da su mještani Točić Polja zaboravljeni od svih i ostavljeni na vjetrometini urušenih života. Kaže da su i nakon mjesec dana poneke kuće tek djelimično otkopane od nanosa blata i stijena, kojim su mnoge od njih u potpunosti bile zatrpane ili uništene usljed aktiviranog klizišta. “U mojoj kući dvije sobe i hodnik su poplavljeni. Kuća još nije uslovna za život jer svana nije raščišćen prilaz od zemlje i blata. Kada je poplava počela i pokrenuto klizište zadnji sam izašao iz svog komšiluka, bos sam napustio kuću i pobjegao u zadnji čas”, prisjeća se Muhamed. Kaže da taj dio sela još nema vodu, dok je struja tek prije sedam dana priključena. Poneka prodavnica u selu počela je s radom, kao i pošta, ali se najviše žali na lošu koordinaciju u raščićavanju kuća i ulica, te nedostatak konkretne pomoći od vlasti.

Također navodi da još nijedna komisija nije potvrdila da li je uopće moguć povratak i izgradnja novih kuća na mjestu klizišta, jer se većina mještana boji ponavljanja prirodne nesreće istih razmjera. Osim kuće, Muhamed je u ovoj nesreći ostao i bez velikog dijela obradivog zemljišta , oko 1.700 metara kvadratnih, te tri dunuma livade i dunuma šume, koje je klizište u potpunosti zbrisalo s lica zemlje. “Na tom sam zemljištu sijao sam da ne bih zavisio od države, a sada nemam ni glavicu luka za ručak. Kako ćemo tek preživljavati kada dođe zima? Od moje penzije od 370 KM živi nas troje. Ponekad dođe pomoć u selo, a to vam je kao u filmu “Maratonci trče počasni krug” moraš trčati kada je dopreme, inače zakasniš”, završava Muhamed priču o životu u Topčić Polju.

Željezno Polje prijeti sa nekoliko opasnih klizišta

Na jutrošnjoj sjednici Štaba civilne zaštite analizirano je stanje uređenosti puteva u naselju Željezno Polje i konstatovano da su najteži radovi na izgradnji alternativnih puteva okončani i sada su sva naselja u Željeznom Polju putnom komunikacijom povezana sa centrom Željeznog Polja, naseljem Mjestova Ravan.

Prema podacima Kantonalnog štaba civilne zaštite, klizište u naselju Mjestova Ravan ne može se sanirati trajno, a slična je situacija i sa klizištem u Balačićima, za koje bi se trebao uraditi precizan projekt sanacije, ali ni tada nije izvjesno da bi se ovo klizište moglo trajno uspješno riješiti. U naseljima Šahmani i Šahmani Donji površine klizanja tla su prevelike i previše duboke da bi se mogla uraditi uspješna sanacija i time omogućiti sigurno stanovanje u okolini ovih klizišta. Uz to, protok vode i zemljanog materijala kroz ova klizišta je i dalje izuzetno jak, tako da postoji mogućnost još većeg proširenja klizišta u odnosu na trenutnu situaciju.

Prema preporukama geologa, područja opasna za stanovanje i kretanje bit će obilježena vidljivim trakama i na druge načine, kako bi se osigurala bezbjednost mještana. Nakon sveobuhvatne analize, Štab civilne zaštite će donijeti odluku o daljnjem postupanju u vezi sa saniranjem klizišta.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision