Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton -5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Podignuta optužnica protiv četiri osobe, sumnjiče se za pranje novca u iznosu od 4,1 milion KM

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv četiri osobe koje se sumnjiče za nekoliko krivičnih djela uključujući i pranje novca u iznosu od 4,1 milion KM.

Optužnicom su obuhvaćene četiri osobe i to iz Zavidovića, Trnova, Pala i Nurnberga. To su:

  • Fatić Asmir, rođen 1994. godine u Nurnbergu, Savezna Republika Njemačka, državljanin BiH
  • Fatić Ramiz, rođen 1954. godine u Trnovu, državljanin BiH
  • Kadrić Hašim, rođen 1956. godine u Palama, državljanin BiH
  • Idrizović Ekrem, rođen 1952. godine u Zavidovićima, državljanina BiH

Optuženi se terete da su, u vremenskom periodu od 2015. pa do polovine 2018. godine u Sarajevu, optuženi Asmir Fatić kao organizator, a Hašim Kadrić, Ramiz Fatić i Ekrem Idrizović kao članovi grupe koja bila formirana radi činjenja krivičnog djela pranje novca, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, novac za koji su znali da je pribavljen počinjenjem krivičnog djela, primili i potom istim raspolagali i vraćali u platni promet.

U okviru predmetne grupe optuženi su imali određene uloge, pa je tako prvooptuženi Fatić po osnovu prethodnog dogovora i zajedničkog plana osnovao pravno lice-preduzeće JOB SOLUTION d.o.o. kao Agenciju za posredovanje u zapošljavanju sa sjedištem u Sarajevu, koje pravno lice im je služilo isključivo radi vršenja krivičnog djela pranja novca, a ovlaštenje za raspolaganje sredstvima po računu, imali su i optuženi Fatić Ramiz i Hašim Kadrić.

Optuženi se  terete da su sa više pravnih i fizičkih osoba, fiktivno naručivali izvršenje poslova, te su sa fiktivnom dokumentacijom, vršili pranje novca u ukupnom iznosu od 4.180.078,02 KM koristeći 93 pravne osobe iz oba bh. entiteta, pri čemu su Asmir Fatić, Ramiz Fatić i Ekrem Idrizović u okviru grupe pronalazili i povezivali fiktivne naručioce poslova povodom kojih se kasnije prao novac.

Potom su im nosili predavali na ruke gotov (opran) novac koji bi se vraćao u platni promet, zadržavajući 10% iznosa za sebe, pa je tako pribavljena protivpravna imovinska korist grupe od najmanje 418.007,07 KM, kojom je raspolagao Asmir Fatić.

Optuženi se terete za  krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. i pranje novca iz člana 209., sve u vezi sa članovima 29. i 53. KZ-a BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision