Wednesday, 17. April 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Septembra. 2023. USK
Počinju prijave za Radničke sportske igre u Bosanskoj Krupi

Grad Bosanska Krupa, Sportski savez i JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“ Bosanska Krupa i ove godine od 8.septembra organiziraju Radničke sportske igre.
U zadnjih nekoliko godina u organizaciji JU “Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje” Bosanska Krupa i Sportskog saveza, a pod pokroviteljstvom Grada Bosanska Krupa vraća među Krupljane, na Sportsko igralište „Idrinovac“.
I ove godine firme će se moći prijaviti u kategoriji malog nogometa a učešće je besplatno.
Kao i prethodnih godina svi oni koji žele učestvovati, a nisu se prijavili, to mogu učiniti sve do 7.septembra putem maila centarzakulturu.bk@gmail.com
Radničke sportske igre su revijalnog karaktera te samim tim utvrđene su osnovne propozicije takmičenja:
P R O P O Z I C I J E

Propozicije za nogometni turnir na
“Radničkim sportskim igrama-Bosanska Krupa 2023“

Član 1.
Radničke sportske igre održavaju se sa namjerom obezbeđenja i očuvanja fizičke i zdravstvene sposobnosti radnika kao i druženja ,zbližavanja i upoznavanja radnika različitih poslovnih subjekata u Gradu Bosanska Krupa.
Član 2.
Na radničkim sportskim igrama mogu da učestvuju svi poslovni subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost na području općine Bosanska Krupa.
Za svaku ekipu mogu igrati takmičari koji su uredno prijavljeni kod PIO /MIO.
Ako neki poslovni subjekt nema dovoljan broj zaposlenih za samostalnu prijavu ekipe može napraviti ekipu sa još najviše dva poslovna subjekta . Firma koja ima više od 10 muških zaposlenih ne može imati igrače iz druge firme. Dozvoljeno je samo firmi koja ima manje od 10 muških zaposlenika da se spoji sa još samo jednom firmom. Ukoliko firma ima ekipu zaposlenik te firme ne može igrati za drugu ekipu.
Član 3.
Ekipa može nositi isključivo ime poslovnog subjekta a u slučaju da se ekipa pravi od radnika više poslovnih subjekata onda prijavljuje ime koje će sadržavati imena svih subjekata koji zajedno formiraju ekipu. Ukoliko neka ekipa nastupi sa takmičarem koji nije zaposlen u firmi, bit će diskvalifikovana iz daljeg takmičenja.
Član 4.
Ekipa na početku takmičenja registruje deset (10) nogometaša. Utakmice se igraju po sistemu (5+1) sa četiri rezervna igrača . Da bi utakmica mogla da počne, na terenu mora biti najmanje 5 igrača od kojih je jedan golman. Igrači u igri mogu se neograničeno menjati tokom cjele utakmice. Utakmicu vode dvojica sudija od kojih je jedan glavni i u slučaju različito donešenih odluka njegova odluka je izvršna. Svakoj utakmici prisustvuje i delegat koji prati vbrijeme,vodi evidenciju o prekršajima i pogodcima i kordinira rad zapisničkog stola. Sudije delegira takmičarska komisija. Disciplinske mjere izriče Disciplinski sudac turnira kojeg imenuje takmičarski odbor.Disciplinske mjere izriču se u skladu sa Disciplinskim pravilnikom NS BiH.
Član 5.
Ekipa mora imati jednoobraznu u sportsku opremu (dres, šorc ) sa vidno istaknutim brojevima koji se unose u zapisnik a igra se isključivo u sportskim patikama prilagodjenim za tvrde podloge. Golman mora imati dres različit od drugih članobva ekipe.Ukoliko dvije ekipe imaju istu boju dresova na početku susreta žrijebom se odredjuje koja će ekipa koristiti pomoćne majice – markere.

Član 6.
Utakmice se igraju 2×15 minuta sa 5 minute odmora izmedju poluvremena .Dužinu trajanja utakmice i paute prati prati delegat utakmice.
Utakmice polufinala,utakmice za treće mjesto i finala igraju se 2 X po 20 minuta sa pauzom od 5 minuta izmedju poluvremena
Ekipe imaju pravo na zahtjev koristiti u svakom poluvremenu po jedan tajm-aut (tajm-aut traje 1 minut) koji odobrava glavni sudija isključivo kada ekipa koja traži tajm aut ima posjed lopte.Za vrijeme tajm-auta glavni sat je zaustavljen.
Turnir se u prvom dijelu igra po grupnom sistemu takmičenja a završnica turnira se igra po kup sistemu. Ukoliko u završnici turnira utakmica u regularnom toku završi neriješenim rezultatom odmah se izvode udarci sa sedam metara . Prvo se pucaju tri serije a ako i poslije tri serije rezultat bude neriješen izvodjenje se nastavlja sa po jednom serijom sve dok se ne dobije konačan pobjednik susreta.raspored igranja utakmica u grupama i drugom djelu takmičenja donosi takmičarski odbor Radničkih sportski igara.

Član 7.
Udarac iz ugla i aut se izvode nogom. Igrač protivničke ekipe ,ukoliko to igrač koji izvodi prekršaj zatraži dizanjem ruke ,mora biti udaljen od mesta izvođenja prekršaja najmanje 5 metara. Udarac mora da se izvede u roku od 4 sekunde. Pogodak se može postići direktno iz udarca iz ugla a ne može iz auta. Lopta odbijena od golmana u gol-aut je korner (udarac iz ugla).
Golman izvan 6 metara je igrač. Golman ne može rukom da hvata loptu vraćenu nogom od svog igrača u toku utakmice, a može rukom da hvata vraćenu glavom ili tijelom. Golman ima pravo da prebaci loptu preko centra rukom.
Klizeći start na protivničkog igrača nije dozvoljen i kažnjava se isključenjem na 2 minuta a ukoliko se ponovi crvenim kartonom koji automatski znači suspenziju sa prve slijedeće utakmice..
Šesti (6) prekršaj jedne ekipe i svaki sljedeći kažnjavati izvođenjem kaznenog udarca sa razdaljine od 9 metara od gola prilikom kojeg svi igrači uključujući i izvodjača moraju biti na udaljenosti koja je veća od 10 metara od gola .
Kazneni udarac za prekršaje napravljene unutar prostora od 6 metara izvodi sa udaljenosti od 7 metara od gola . Za vreme izvođenja penala golman mora da stoji na gol liniji ali može da se kreće po njoj levo i desno.

Ukoliko neka situacija nije regulisana ovim propozicijama primjenjuju se pravila i propisi za mali nogomet NS BIH

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision