Saturday, 25. June 2022.
Unsko-sanski kanton 24° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Septembra. 2016. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Počinje isplata penzija – Penzioneri i pojedine NVO protive se novom zakonu o PIO-u

Isplata penzija za august u Federaciji počinje danas i trajat će tri dana. Resorno ministarstvo očekuje da u oktobru stupi na snagu i novi zakon koji će, kako kažu, ustabiliti isplatu penzija. Međutim, penzioneri i pojedine nevladine organizacije protive se ovom zakonu. Za više od 400.000 penzionera u Federaciji životni standard nije bio nikada gori, a novi zakon, kažu, ne nudi promjene. Fond PIO danas je u najlošijoj situaciji, s dubiozom od 200 miliona maraka, ogromnim potraživanjima od, uglavnom, javnih preduzeća, koji se za isplatu penzija moraju zaduživati kod komercijalnih banaka. A novi zakon bi, tvrde iz CCI-ja, mogao penzijski fond u narednom periodu odvesti u kolaps. “Novi zakon, koji je u proceduri, ne nudi nikakve garancije da će se stvari suštinski promijeniti”, tvrdi Adis Arapović, projekt menadžer CCI-ja.

Bez brzog oporavka ekonomije, tvrde penzioneri, ostali bi i bez sadašnjih penzija. “Ako bi ovakvo stanje u privredi ostalo, s ovolikim brojem nezaposlenih, i ako se ne bi plaćali doprinosi prema fondu PIO vrlo brzo bi taj fond došao u stanje da bi se morao raspasti”, smatra predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa. Federalna vlada će u narednih nekoliko dana usvojiti Prijedlog nacrta zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i poslati ga u parlamentarnu proceduru.

Iz Vlade tvrde, ovim zakonom neće dirati iznose najnižih penzija, te obećavaju da će i penzije biti više za sve kategorije. A evo kako bi se isplaćivale: “Tzv. trezorsko poslovanje nosioca osiguranja znači da će se svi doprinosi prikupljati u budžet Federacije. Ukoliko budžet ne stane iza penzijskog fonda, a to je upravo rješenje koje se predlaže, tek u tom slučaju može doći do problema u sistemu”, pojašnjava Kenan Spahić, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku FBiH. “Zakon o PIO se donosi jednom u 20 godina. Ako se u ovoj godini donese pogrešan, neodrživ, nepravedan i nepošten zakon o PIO-u, ovom društvu prijeti potpuni socijalni slom”, upozorava Arapović. Iz Saveza penzionera preporučuju da se sve dobro razmotri prije njegova donošenja, o eventualnim prosvjedima, ukoliko vlada ne udovolji njihovim zahtjevima donijet će odluku u četvrtak.

federalna.ba

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision