Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Juna. 2014. Region, Vijest dana
Počinje arbitraža o graničnom sporu sa Slovenijom

Danas počinje usmena rasprava o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije pred Arbitražnim sudom u Den Haagu. Trajat će do 13. juna. Po članku 6. Arbitražnog sporazuma, rasprava neće biti otvorena za javnost, ali će po njenom završetku biti objavljeni sažeci argumenata obiju strana. Presuda se očekuje u drugom dijelu 2015., odluka je obvezujuća, a obje su strane više puta izražavale optimizam da će sud presuditi u njihovu korist.

Po rasporedu, u prvom tjednu rasprave Hrvatska će iznosti svoje argumente u ponedjeljak popodne, te u utorak. Početku rasprave prisustvovat će i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njezin slovenski kolega Karl Erjavec. Slovenija će odgovarati u četvrtak i petak prijepodne. U drugoj sedmici rasprave, od 9. juna, Hrvatska će iznositi argumente u ponedjeljak te u utorak prijepodne. Slovenija će odgovarati u četvrtak i u petak ujutro.

Arbitražni sud osnovan je na temelju arbitražnog sporazuma o načinu rješavanja graničnog pitanja koji su vlade Slovenije i Hrvatske potpisale 2009., a u Sloveniji je potvrđen i na referendumu. Predsjednik suda je Gilbert Guillaume, a članovi Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas i Jernej Sekolec. Hrvatsku pred arbitražnim sudom zastupaju Maja Seršić, predstojnica katedre međunarodnog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu i Andreja Metelko-Zgombić, pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova.

Po arbitražnom sporazumu, sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja. Arbitražni sud primjenjuje pravila i načela međunarodnoga prava, međunarodno pravo, pravičnost i načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rezultata, uključujući i sve relevantne okolnosti.

Slovenija početak usmenog postupka u arbitraži dočekuje “s optimizmom”

Slovenska strana pred početak postupka izrazila je optimizam u pogledu konačne presude. Cijela slovenska ekipa u Haag odlazi s optimizmom, dobro smo se pripremili i očekujemo pozitivno rješenje za slovenske interese, rekla je za Slovensku tiskovnu agenciju STA predstavnica ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik, opomunomoćena kao ovlaštena agentica Slovenije u arbitraži. Slovenija od arbitražnog suda očekuje da odredi tijek kopnene granice, morsku granicu i dodir Slovenije s otvorenim morem, što je naš vitalni interes, dodala je.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision