Saturday, 13. July 2024.
Unsko-sanski kanton 19° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Septembra. 2023. Svijet
Počeo summit G20, blok podijeljen oko rata u Ukrajini, Afrička unija postala stalna članica

ČELNICI 20 najmoćnijih svjetskih gospodarstava počeli su danas godišnji summit u New Delhiju davanjem stalnog članstva Afričkoj uniji u nastojanju da G20 postane reprezentativniji.

No, blok je ostao duboko podijeljen oko rata u Ukrajini, pri čemu se zapadne zemlje zauzimaju za oštru osudu Rusije, dok druge zahtijevaju da se skupina usredotoči na šira gospodarska pitanja.

Zbog summita na ulicama uklonjeni majmuni i nema ljudi, zatvorene tvrtke, škole…

Američki predsjednik Joe Biden i drugi čelnici G20 odvezeni su pustim ulicama do novog kongresnog centra u obliku školjke Bharata Mandapama vrijednog 300 milijuna dolara, nasuprot kamenoj utvrdi iz 16. stoljeća, na dvodnevni summit u glavnom gradu Indije New Delhiju.

U gradu od 20 milijuna stanovnika zatvorene su mnoge tvrtke, trgovine, uredi i škole, a promet je ograničen kao dio sigurnosnih mjera za nesmetano odvijanje sastanka gospodarski najmoćnijih zemalja kojemu je Indija domaćin.

Slamovi su srušeni, a majmuni i psi lutalice uklonjeni su s ulica.

Nisu riješene nesuglasice oko formulacije o ratu u Ukrajini

Prema nacrtu deklaracije sa summita koji je pregledao Reuters, pregovarači nisu uspjeli riješiti nesuglasice oko formulacije o ratu u Ukrajini, ostavljajući čelnicima da postignu kompromis ako je moguće.

U nacrtu od 38 stranica koji je kružio među članicama stavak o “geopolitičkoj situaciji” ostao je prazan, dok je postignut dogovor oko 75 drugih stavaka.

Biden će na summitu od velikih zemalja tražiti višu razinu klimatskih mjera, rekao je dužnosnik Bijele kuće, dok raste zabrinutost oko nedostatka konsenzusa o smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Indijski premijer: Članstvo Afričke unije u G20 je ravnopravno s EU

Zemlje G20 odgovorne su za 80 posto globalnih emisija i njihova se stajališta pažljivo prate uoči sastanka COP 28 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Premijer Narendra Modi, koji nastoji ojačati imidž Indije kao velike sile, najavio je članstvo Afričke unije u G20 ravnopravno s Europskom unijom.

Modi je u svojem uvodnom obraćanju na summitu pozvao Afričku uniju, koju predstavlja predsjedajući Azali Asumani, da zauzme mjesto za stolom čelnika G20 kao stalni član.

Očekuje se da će Zapad i saveznici dominirati summitom

Očekuje se da će summitom dominirati zapadne zemlje i njihovi saveznici. Kineski predsjednik Xi Jinping nije došao na summit te poslao premijera Li Qianga, a neće biti ni ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Sastanku na vrhu među ostalima prisustvuju Biden, njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanski premijer Rishi Sunak, Saudijske Arabije Mohammed Bin Salman i Japana Fumio Kishida.

Summit se smatrao mjestom za mogući sastanak Xija i Bidena nakon višemjesečnih napora dviju svjetskih sila da poprave veze narušene trgovinskim i geopolitičkim napetostima.

“Nagađa se da Kina odustaje od G20 u korist grupacija poput BRICS-a”

Jon Finer, zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost rekao je novinarima u New Delhiju kako postoje nagađanja da Kina “odustaje od G20” u korist grupacija poput BRICS-a, gdje je dominantna.

BRICS uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku, a pristao je dodati još šest novih članica – Saudijsku Arabiju, Iran, Etiopiju, Egipat, Argentinu i Ujedinjene Arapske Emirate – u potezu čiji je cilj ubrzati svoj napredak na preustroju svjetskog poretka koji smatra zastarjelim.

Borbe oko formulacija

Pregovarači zemalja G20 danima se bore u svrhu dogovora o jeziku zbog razlika oko ukrajinskog rata, nadajući se da će pridobiti Rusiju za izradu onoga što se zove Deklaracija čelnika.

Rusiju predstavlja ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a on je rekao da će blokirati konačnu deklaraciju ako ne odražava stajalište Moskve o Ukrajini i drugim krizama.

Jedan izvor rekao je Reutersu da zajednička deklaracija može, ali i ne mora postići jednoglasan dogovor. Mogao bi sadržavati različite stavke u kojima se navode stajališta različitih zemalja. Ili može zabilježiti slaganje i neslaganje u jednom stavku.

Prema drugom visokom izvoru u jednoj od zemalja G20, stavak o ratu protiv Ukrajine dogovorile su zapadne zemlje i poslale Rusiji na njezino mišljenje. Dužnosnik je rekao da bi Rusija mogla prihvatiti stajališta zapadnih zemalja i iznijeti svoje neslaganje kao dio izjave.

Što će biti u izostanku dogovora?

U slučaju izostanka dogovora, Indija će morati izdati izjavu predsjedatelja, što bi značilo da G20 prvi put u 20 godina summita neće imati deklaraciju.

Deklaracija čelnika je “daleko najbolji način da se zabilježi ono što je dogovoreno, tako da u budućnosti vanjske strane mogu ​​zemlje pozivati na odgovornost i tako da državni sustavi znaju što su njihovi čelnici potpisali i što im je potrebno činiti”, rekao je Creon Butler, direktor programa za globalno gospodarstvo i financije u londonskom Chatham Houseu.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

12.07.2024
RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision