Monday, 4. December 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Novembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Počeli su pregovori o formiranju vlasti u BiH još uvijek zakukuljeno i zamumuljeno,međunarodna zajednica promatra sa strane i škrga zubima

Nakon što su rezultati izbora potvrđeni, počeli su pregovori o formiranju vlasti. Stranke okupljene oko Denisa Bećirovića već su usaglasile i sporazum. Umjesto 11, sada ih je u igri osam. I traže nedostajuće partnere. Na spisku želja HDZ BiH, a sporazumom, sada i pismeno, ne žele SDA.

Stranke potpisnice Sporazuma imaju za cilj stvoriti stabilnu parlamentarnu većinu na svim nivoima vlasti. Zajedno će pregovarati sa drugim potencijalnim partnerima, ali prvi cilj je usaglasiti zajednički program na osnovu pojedinačnih. Iz tog razloga   iz NiP-a su rekli da se neće oglašavati dok program ne usaglase.

Za sada je tek NES-ov Nermin Ogrešević iznio zajednički cilj – poboljšanje kvalitete života svih građana: “Imamo jasne po sektorima i segmentima politike šta bi trebalo uraditi, od najkrupnijih do sitnih stvari, a tiču se u konačnici napretka ove zemlje i poboljšanja kvalitete života. Mi smo sa ovim sporazumom krenuli na put, definisanje programa”.

Iako u zvaničnom saopćenju SDP-a stoji da je za Stranku za BiH potpis na Sporazum stavio predsjednik NES-a, a da se iz SBiH-a samo čeka verifikacija, Ogrešević kaže da je, ipak, na stranačkim organima da o tome odluče. No, dodao je da zbog prethodno dogovorene saradnje očekuje učešće svojih partnerta i u ovoj koaliciji.

“Ja nisam potpisao u ime Stranke za BiH, ali mi smo u partnerstvu definiranom sa Strankom za BiH pa na neki način to već potvrđuje i njihovo učešće. Međutim, oni će na organima stranke donijeti odluku”, kazao je Ogrešević.

Kao potencijalne partnere vide mnoge. Izgleda ne SDA, ali DF su već zvali, s HDZ-om BiH spremni su pregovarat, ali naravno potrebna je većina i u Republici Srpskoj.

“Očekujemo razgovore sa svim političkim akterima pa i sa HDZ-om s kojim nismo imali zvanične kontakte, nismo ih još uvijek zvali niti su oni nas zvali. Nemamo nikakvih dilema da treba razgovarati sa opozicijom u RS-u, vi znate da nam gore trebaju 22 ruke, treba vidjeti ko je to, u kom kapacitetu kako je to. Personalno kad bismo birali, vjerovatno bismo odabrali sebi najbliže stranke, to nije moguće”, kazao je Elvedin Konaković, predsjednik NiP-a.

SDA na upite nije odgovorila, u DF-u ponuda ipak okarakterisana kao nejasna i neozbiljna.

“Meni je ta ponuda ‘nejasna’ pa čak i neozbiljna. ‘Vođa’ te osmorke, Konaković, isto je kao i HDZ, više puta izjavio da neće sa DF-om, a sada i on šalje takvu ponudu! Ne zna čovjek šta da misli o svemu tome! Osim toga, ako nas je iskustvo naučilo nečemu, osam stranaka, plus HDZ u vlasti u FBiH, plus još stranke iz RS-a, vjerovatno SNSD u vlasti na državnom nivou, to neće funkcionisati! To će biti haos”, izjavio je predsjednik DF-a Željko Komšić.

Iz HDZ-a BiH, iako je njihov lider pregovore najavio za ovu sedmicu, još nema konkretnog termina, kao ni imena. Samo kažu da će za partnerstvo odabrati one za koje misle da su najkvalitetniji.

Stabilna većina na svim nivoima vlasti cilj je svima i ka tom cilju stvaranje koalicija je uvijek neophodno sredstvo. Za konačno formiranje vlasti rok je jedan mjesec od objavljivanja konačnih rezultata. Do tada svi duboko u matematici i brojanju ruku da osiguraju sebi tu potrebnu većinu. Taktiziraju vjerovatno i zbog neznanja kako će biti popunjen Dom naroda FBiH

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision