Tuesday, 28. March 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Februara. 2023. USK
Počela izborna šutnja povodom prijevremenih izbora u Bihaću

Izborni dan u Bihaću sve je bliži. Na građanima je da u nedjelju donesu odluku ko će ih od pet kandidata voditi u naredne dvije godine. Kandidati su Elvedin Sedić (PoMAK), Hamdija Abdić (SDA), Adnan Habibija (SDP), te dva nezavisna kandidata Amarildo Mulić i Damir Đug…

Bilo ko da dođe na čelo Grada, Bišćani od njega očekuju promjene, na bolje. Želje i potrebe uglavnom su iste… Građani Bihaća u nedjelju, 5. februara, izlaze na Prijevremene izbore za gradonačelnika Bihaća. U  organizacionom  smislu većina posla je urađena. Lokacije birališta su određene, spiskovi s biračima ažurirani i privode se kraju detalji oko popune biračkih odbora. Pravo glasa ima oko 56.000  birača, zajedno sa Bišćanima u dijaspori.  Za one koji tog dana  iz određenih razloga ne budu mogli glasati na biračkom mjestu, osigurani su mobilni timovi. Od ostalih se očekuje da svoju građansku dužnost obave na jednom od 91-og biračkog mjesta.  

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjeća sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na obavezu poštovanja izborne šutnje neposredno pred prijevremene izbore.

U poglavlju 16. Mediji u izbornoj kampanji, Izbornog zakona BiH, član 16.11 se kaže:

“U toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.  Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta.”

Potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti će stupiti na snagu u subotu, 04.02.2023. godine u 7 sati, a trajaće do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do nedjelje, 5.02.2023. godine do 19 sati. 

Agencija takođe podsjeća na član 16.10 Izbornog zakona BiH u kojem se navodi:

“U periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta, pa do zatvaranja biračkih mjesta neće se objavljivati rezultati istraživanja javnog mnijenja u vezi sa glasanjem i izborima.”

Zabrana objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnjenja stupila je na snagu juče u 7 sati, a traje do zatvaranja biračkih mjesta. U Centralni birački spisak je za ove prijevremene izbore za BIhać upisano ukupno 58.097 birača..

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision