Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Augusta. 2023. Zanimljivosti
Po čemu se razlikuju đelato i sladoled?

Iako Italijani riječ đelato koriste za sladoled, ta dva pojma uglavnom ne opisuju istu stvar. Na prvi pogled, poprilično su slični – slatki hladni deserti, a oba se prave sa sličnim sastojcima. Ali, njihove sličnosti tu završavaju.

Između sladoleda i gelata postoje značajne razlike kada su u pitanju omjeri sastojaka i tekstura, ali i proizvodni procesi. 

Ako se pitate koja od ove dvije poslastice je prva napravljena, to je, svakako đelato.

Moderni gelato vuče korijene iz Italije još iz 16. vijeka, dok su stanovnici s druge strane okeana modernu verziju sladoleda upoznali tek dva vijeka kasnije. Međutim, i gelato i sladoled, prema mišljenjima istoričara vuku korijene iz azijskih kultura, gdje se još ranije konzumirao drobljeni led uz različite arome.

I đelato i sladoled su smrznuti mliječni deserti napravljeni od mlijeka, slatke pavlake, šećera, dodatka različitog voća ili aroma.

Glavna razlika je u tome što đelato ima niži postotak masnoće, više mlijeka nego pavlake i proizvodi se procesom sporog mućenja. Zbog toga ima manje kalorija i manje vazduha, što čini njegovu teksturu gušćom, a ukus punijim i koncentrisanijim u poređenju sa sladoledom.

Zbog svoje gustoće đelato se obično čuva na višoj temperaturi od običnog sladoleda kako bi se osigurao savršen nivo kremaste teksture i svilenkasti završetak koji su bitne karakteristike svakog gelata. Takođe, postoje razlike u načinu na koji se poslužuju. Dok se sladoled grabi na kuglu i tako stavlja u kornet ili posudu, đelato se pljosnatom špatulom razvlači po kornetu.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision