Tuesday, 25. June 2024.
Unsko-sanski kanton 25° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Maja. 2024. USK
Planira se eksploatacija gipsa blizu Nacionalnog parka Una, u Kulen-Vakufu zabrinuti

Nekoliko kilometara od Nacionalnog parka Una planira se eksploatacija gipsa. Mještani Kulen-Vakufa upozoravaju da će ovaj kamenolom ugroziti njihovu egzistenciju, turizam, okoliš.

Koncesija je sklopljena na 25 godina i mogla bi ozbiljno ugroziti egzistenciju mještana Kulen-Vakufa koji sve nade polažu u uspješnu turističku sezonu. Kažu, period nije mali, a mala nije ni površina iz koje će gips iskopavati – riječ je o polju veličine pet hektara.

„Ugrozilo bi to ovu vazdušnu banju. Ljudi se plaše. Sve će izgubiti. Pretežno je to siromašno stanovništvo, krpimo, što kažu, kraj s krajem“, govori Nermin Kasum.

Kamenolom se nalazi tek nekoliko kilometara od Nacionalnog parka koji je protekle godine ostvario više od 150 hiljada posjeta. Problem nisu samo turisti, moglo bi ovo negativno utjecati i na rijeku Unu, te na biljni i životinjski svijet. Svjesni su toga i nadležni, pa će, kažu, pojačati monitoring.

„Može doći do zagađenja tla, nalazi se na krškom mjestu, te vode mogu doći i do onih dijelova gdje se nalazi korito rijeke Une. Prilično smo zabrinuti zbog sve toga“, kaže Alen Zulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić (POMAK) napominje kako je turizam posljednjih godina u usponu i da oko toga Bihać želi graditi privredni razvoj.

Na osnovu ranije dostavljene dokumentacije i mišljenja nadležnih, iz Ministarstva okoliša i turizma Federacije procijenili su da nema potrebe za izradom studije utjecaja na okoliš. Isti stav imaju i u firmi Siniat – posljedica neće biti.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision