Tuesday, 23. July 2024.
Unsko-sanski kanton 26° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Marta. 2024. Bosna i Hercegovina
Plakalo: Građanima nada za bolje sutra, politikama u BiH veće obaveze od sinoć

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo izjavio je danas da je sinoćnja odluka Evropskog vijeća o početku pregovora sa BiH nada građanima Bosne i Hercegovine za bolje sutra.

“Prije svega ovo je zaista jedan veliki iskorak i napredak Bosne i Hercegovine, i možda još uvijek mnogi nisu svjesni važnosti same sinoćnje odluke kojom je na Evropskom vijeću dato zeleno svjetlo za početak pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, i njeno pridruživanje ostatku zemalja iz regiona”, kazao je Plakalo za Fenu.

Tako je, naglasio je, prekinuta samoizolacija Bosne i Hercegovine, koja jedina uz Kosovo, nije imala otvoren pregovarački proces.

“Stoga čestitam svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini početak pregovora sa Evropskom unijom, ali i zahvaljujem čelnicima Evropskih institucija – predsjednici komisije Von Der Leyen, predsjedniku Evropskog Vijeća Charlesu Michelu, kao i svim onim državama članicama Evropskog vijeća i njihovim predstavnicima koji su glasali za ovakvu odluku i lobirali za Bosnu i Hercegovinu, od nesebičnog zalaganja Hrvatske, Slovenije, Austrije, Slovačke, Italije, Grčke, Češke i lidera tih zemalja koji su pristustvovali jučerašnjem zasjedanju Evropskog vijeća”, kazao je Plakalo.

On je također istakao kako napredak koji je učinjen na putu prema EU od strane politika i institucija u Bosni i Hercegovini ne smije biti minimiziran i da to treba priznati i prepoznati, kao i čestitati, te da sve drugačije ne bi bilo korektno.

Ali isto tako treba naglasiti da to nije niti približno onaj tempo koji bi trebao biti. Međutim, uzimajući u obzir kompleksne političke odnose, način donošenja odluka, ustavno uređenje i različite stavove unutar Bosne i Hercegovine, to je upravo i jedan od razloga nedostatka bržeg implementiranja EU procesa i usvajanja zakona.

Plakalo je istakao da je sinoćnja odluka nada građanima Bosne i Hercegovine za bolje sutra, a politikama u Bosni i Hercegovini i političkim predstavnicima veća obaveza već od sinoć.

“Važno je da je Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo, da je politička odluka o početku pregovora donešena u korist Bosne i Hercegovine. Ali, naravno, da bi se došlo do donošenja i usvajanja pregovaračkog okvira, faze screening, tzv.skeniranja, a zatim i otvaranja pregovaračkih poglavlja, potrebno je uložiti dodatne napore u ispunjavanju 14 prioriteta i onih osam tačaka koje su izvedene i postavljene prilikom sticanja uslovnog statusa kandidata u decembru 2022. godine. To je već dio koji je na Bosni i Hercegovini, te je sada više nego ikada krucijalno i bez imalo izgovora potrebno nastaviti sa usvajanjem zakona i ispunjavanjem zahtjeva koji su pred Bosnom i Hercegovinom da bi se što prije započelo sa otvaranjem poglavlja. To su već sada tehnički procesi nakon ove važne političke odluke koju je donjelo Evropsko vijeće”, kaže Plakalo.

Naglašava da se od Evropske unije više ne može očekivati bilo kakvo popuštanje.

“Zna se šta se treba raditi i šta se traži. Vrijeme je da svi unutar Bosne i Hercegovine, od pozicije, opozicije, medija, organizacija, naroda i svih građana, budu ujedinjeni kada su u pitanju daljnji koraci Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu unutar Evropske unije, ispunjavanju obaveza i zahtjeva koji su postavljeni, usvajanju zakona, i predanosti pregovaračkom procesu, otvaranju poglavlja, pregovaranju, i zatvaranju istih, a sve to sada čeka Bosnu i Hercegovinu. Pravi posao tek predstoji”, rekao je generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision