Saturday, 26. November 2022.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Juna. 2017. USK
Plaće direktora bihaćkih javnih preduzeća mogu biti najviše 2,5 prosječne plaće u FBiH
Riječ je o još jednoj Odluci Gradske uprave Bihaća koja za cilj ima smanjenje troškova u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Bihać i koja će kako je istakao bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, nastaviti sa pozitivnim trendovima ušteda koje provodi nova gradska administracija u posljednjih sedam mjeseci.

Kako je istaknuto tokom rasprave, prilikom planiranja budžeta za 2017. godinu i Izvještaja interne revizije iz 2017. godine primjećeno je da je visina plaća direktora u javnim preduzećima i javnim ustanovama neujednačena, te da je razlika u pojedinim iznosima palaća neprihvatljiva s obzirom na sveukupno stanje dugovanja i iskazanih gubitaka u podnesenim godišnjim izvještajima.

“Kako sam poduzeo određene mjere štednje u cilju poboljšanja finansijskog poslovanja gradske uprave, te sa nadležnim službama za upravu, koje vrše nadzor nad radom javnih preduzeća i javnih ustanova, analizirao finansijsko stanje i poslovanje u istima, odlučio sam da poduzmem određene mjere prema javnim preduzećima i ustanovama u cilju štednje i racionalizacije troškova”, naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Usvojenom Odlukom mjesečna plaća direktora JU Galerija, JU Kulturni centar, JU Stanouprava, JU Sport, odmor i rekreacija, JU Centar za socijalni rad, JP RTV Bihać d.o.o., JP Veterinarska stanica d.o.o. i JP Aerodrom Bihać d.o.o. Bihać utvrđuje se najviše (po svim osnovama, osim minulog rada) u iznosu od dvije prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine u prethodna tri mjeseca.

Istovremeno, mjesečna plaća direktora JU Zavod za prostorno uređenje Bihać, JP Vodovod d.o.o. i JKP Komrad d.o.o. Bihać utvrđuje se najviše (po svim osnovama, osim minulog rada) u iznosu od dvije i po prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine u prethodna tri mjeseca.

“Kada su u pitanju kriteriji oko utvrđivanja visine plate direktora, vodili smo se kriterijem raspolaganja javnog novca, broja zaposlenih i društvenog značaja firme. Ovom odlukom ostvariti ćemo značajne uštede i efekti će se već vidjeti na kraju kalendarske godine. Smatram da će visina plata i sa novom odlukom biti značajna velika i odgovarajuća za vođenje javnih preduzeća i ustanova na području grada Bihaća”, istakao je gradonačelnik Fazlić.

U članu 6. usvojene Odluke navedeno je da plaća direktora može biti i veća o čemu odluku donosi Nadzorni odbor javnog preduzeća i javne ustanove na osnovu ostvarenih rezultata poslovanja javnog preduzeća i javne ustanove za koje se utvrdi da su rezultat rada i menadžerskih sposobnosti direktora, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision