Saturday, 13. July 2024.
Unsko-sanski kanton 21° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Aprila. 2024. Bosna i Hercegovina
Picula o dogovoru o Planu rasta za zapadni Balkan: Postigli smo nemoguće!

Evropski parlament, Vijeće Evrope i Evropska komisija postigli su dogovor o Planu rasta, fondu koji će osigurati značajnu finansijsku podršku BiH i zemljama zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu. U toku je i tehnički krug pregovora kojima će se uskladiti svi detalji, ali vladavina prava, transparentnost i reforme prioriteti su od kojih zavisi i raspodjela šest milijardi eura za šest država regiona.

– Postigli smo nemoguće. Plan rasta i reformi je bio predmet posebnog procesa, trijaloga između tri evropske institucije. Obično trijalozi traju dvije godine, a mi smo ga uspjeli ispregovarati za oko dva mjeseca – kaže za “Avaz” Tonino Picula, zastupnik u Evropskom parlamentu i saizvjestitelj Evropskog parlamenta tokom ovih pregovora.

Podsjeća da Plan rasta ima za cilj udvostručiti obime ekonomija u zemljama zapadnog Balkana, gdje prihod po glavi stanovnika iznosi od 27 do 50 posto prosjeka u EU. Finansijska podrška uvjetovana je reformama, pa će se ubrzati usvajanje evropske pravne baštine u lokalnim zakonodavstvima, a time i sam proces pristupanja EU.

– U “čekaonici” pred vratima EU sada je već deset država, red je da se to počne prazniti, ali je to nemoguće bez poštivanja određenih kriterija. Istovremeno će se osigurati postupna integracija u zajedničko evropsko tržište te stimulirati uklanjanje barijera i integriranje zajedničkog regionalnog tržišta. To ovisi o EU, ali i zemljama kandidatima – ističe Picula.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision