Nedjelja, 14. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Februara. 2021. Bosna i Hercegovina
Petritsch: Ne vidim svjetlo na kraju tunela na Balkanu
Siguran sam da će normalizacija odnosa na kraju podrazumijevati neku vrstu priznanja Kosova od strane Srbije, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Wolfgang Petritsch, bivši izaslanik EU za Kosovo i visoki predstavnik za BiH.

Petritsch ističe da je EU opreznija oko kosovskog pitanja te da rješenje “nije iza ćoška”.

– Za mene je u ovom trenutku veoma važno pitanje šta EU može da uradi ne samo kada je riječ o Srbiji, da omogući zemljama regije pristup evropskim programima koji su do sada bili rezervisani samo za države članice. To bi bilo pomoćno sredstvo za postepeno vezivanje, korak po korak, Zapadnog Balkana za EU. Čekanje i odlaganje zato što Francuska i Holandija ne žele skoro proširenje – jeste najgora strategija jer ide u prilog Rusiji i Kini – smatra Petritsch.

Kaže i kako je iznenađen potezom Njemačke da predloži Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, jer je, prema njegovim riječima, Ured visokog predstavnika sada dio problema, a ne rješenja, “pošto se radi o postratnoj instituciji koju je Rusija često zloupotrebljavala koristeći veto”.

– Naravno, treba da ozbiljno prihvatimo inicijativu Berlina i vidimo šta se može postići – ističe Petritsch.

Tvrdi da nema načina da se vratimo na prijašnje stanje jer je situacija sada potpuno drugačija, te da će EU morati da promijeni svoju strategiju i ne fokusira se na promjene Ustava BiH, što je uzaludno, već na suštinska pitanja kao što je sveopšta korupcija u zemlji.

– Nažalost, na Balkanu i dalje preovladava postratni mentalitet. Uzroci rata nisu otklonjeni i transformisani u neku vrstu kohabitacije i prihvatanja države BiH. Ne postoji transformativni trenutak, potencijal na Zapadnom Balkanu, kao što je to bio slučaj u Zapadnoj Evropi u vrijeme Maršalovog plana – govori Petritsch.

Njemačka je sada, nastavlja, uzorna demokratija uprkos djelovanju ultradesničarske Alternative.

– Austrija je potpuno drugačija zemlja nego što je bila prije 50 godina. Nažalost, Balkan još nije dostigao taj nivo. Zbog toga ne vidim svjetlo na kraju tunela – dodao je ovaj bivši austrijski diplomata koji je sada na čelu Maršalovog fonda u Beču.

EU i SAD trebaju pažljivo djelovati

Navodi kako u vidu treba imati sadašnju veoma složenu geopolitičku situaciju na Balkanu, te da EU i SAD treba da djeluju veoma pažljivo.

– EU mora da razmišlja strateški kada je riječ o pozitivnom i negativnom uticaju Rusije i Kine u ovoj regiji. To znači da treba da nastupa tako da umanji negativne efekte djelovanja ove dvije zemlje na Balkanu, a da istovremeno ne pravi prepreke za pozitivne aspekte akcija Moskve i Pekinga. To znači da će sve to trajati, odnosno da rješenje za pitanje Kosova i ulazak u EU ne čeka iza prvog ćoška – govori Petritsch.

Ističe i kako američki eksperti, poput Richarda Haassa, upozoravaju Evropljane da ne očekuju previše od Bidenove administracije s obzirom na razmjere domaćih problema. Najviše što EU može dobiti jeste podrška Washingtona za njene poteze i da je ne ometa, kao što je to bilo slučaj za vrijeme Trumpa.

– Međutim, Evropa će morati sama da se pozabavi malim, regionalnim problemima, kao što su na Balkanu, kako bi potom imala odriješene ruke da se pozabavi globalnim pitanjima – mišljenja je Petritsch.

Kada je riječ o njemačkoj inicijativi za BiH, kaže kako je bio iznenađen jer Valentin Inzko nije ostvario veliki pomak zbog veta Rusije u Vijeću sigurnosti. Stoga sada stižu protivrječni signali. S jedne strane, Angela Merkel nije tek tako predložila Schmidta na ovu poziciju.

– Ako Njemačka bude insistirala na svom prijedlogu bez saglasnosti Rusije, time će se dramatično umanjiti legitimitet međunarodnog predstavnika – dodaje Petritsch.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision