Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Petogodišnjica odluke ”Sejdić-Finci” – provedba na čekanju

Na današnji dan, prije pet godina, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku u slučaju ”Sejdić-Finci” kojom je bh. vlastima naloženo otklanjanje diskriminacije prema onima koji nisu pripadnici konstitutivnih naroda.

Prema presudi Evropskog suda za ljudska prava, Bosna i Hercegovina treba promijeniti svoj Ustav i izborno zakonodavstvo kako bi se pripadnicima nacionalnih manjina, odnosno osobama koje ne pripadaju niti jednom od tri konstitutivna naroda, omogućilo da se kandiduju za položaj člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i izbor u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Dervo Sejdić i Jakob Finci, državljani Bosne i Hercegovine, 3. jula, odnosno 18. avgusta 2006. god. podneli su molbu Evropskom sudu za ljudska prava zbog nemogućnosti da se kao pripadnici romske i jevrejske nacionalne manjine kandiduju za članove Doma naroda Parlamentarne skupštine i Predsjedništva BiH na osnovu Ustava BiH koji predviđa da se u ove državne organe mogu kandidovati samo pripadnici hrvatskog, bošnjačkog ili srpskog naroda.

Bosna i Hercegovina je 2002. godine, kada je postala članica Vijeća Evrope preuzela obavezu da izmeni izborno zakonodavstvo koje diskriminiše pripadnike nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini.

Na usklađivanje spornih odredbi sa Evropskom komisijom za ljudskka prava (EKLJP) Bosna i Hercegovina je bila obavezana i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, potpisanim 2008. godine kojim je predviđen rok od jedne do dvije godine za ove izmjene.

Tokom proteklih pet godina bh. političari su se bavili svim drugim pitanjima osim provođenjem presude ”Sejdić-Finci”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision