Subota, 5. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Oktobra. 2019. Bosna i Hercegovina
Peter Van der Auweraert: Djeca bez pratnje dobijaju lokalne staratelje

Šef Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Peter Van der Auweraert, u intervjuu koji je dao za BHRT, govorio je o problemu maloljetnih osoba bez pratnje, koje su se, zahvaljujući migrantskom talasu, zatekle u našoj zemlji.

Podsjećamo, naša ekipa danas je u Tuzli zatekla šestogodišnju djevojčicu bez pratnje staratelja koja je noć provela na ulici.

“Mi se pobrinemo da, skupa sa našim partnerima iz UNHCR-a i UNICEF-a, uvijek imaju pristup zvaničnom smještaju. Dakle, oni imaju prioritet zajedno sa porodicama s djecom. Kada su smješteni, dobiju zvanične staratelje, na istom sistemu kao djeca u domu za djecu bez roditeljskog staranja, tako da dobiju svoje staratelje lokalce od lokalnih kancelarija za socijalnu zaštitu”, objašnjava Peter Van der Auweraert.

Prema njegovim riječima, ovaj sistem jako dobro funkcioniše.

“Moram reći da ljudi iz kancelarije za socijalnu zaštitu, kao naprimjer u Unsko-sanskom kantonu, imaju veoma malo resursa i stvarno rade odličan posao. Šta mi radimo kao IOM? Na primjer, u Vučjaku smo tražili od Crvenog krsta da nas kontaktira čim dođu nove porodice sa djecom ili djeca bez staratelja. Onda ja šaljem svoje timove da odu po njih, nađu im staratelje lokalce i premjeste ih u odgovarajući centar”, dodaje on.

Prvi čovjek IOM-a u našoj zemlji navodi kako ta organizacija u Tuzli ima dogovor sa volonterima da ih zovu ako imaju porodice sa djecom ili djecu bez staratelja.

“Onda ih mi, ako volonteri nemaju resursa da ih pošalju autobusom, što u slučaju djece bez staratelja svakako nije opcija, pokupimo i vodimo u Sarajevo u centar koji mi vodimo, Ušivak. Tako da se nadam da će slučaj sa tom djevojčicom biti riješen na isti način. Kada ta osoba dođe u centar, može se registrovati u Centru za međunarodne odnose. Dobiće dokument i dobiće lokalca staratelja. Ali nekad se događa, jer je sve pomalo neorganizovano i migranti su na sve više lokacija, da je potrebno vremena da se prvo osoba identifikuje kao maloljetnik i može da potraje određeno vrijeme prije nego što bude prebačena u centar”, objašnjava Auweraert.

On navodi kako je u Tuzli problem to što nema nikakvog smještaja za migrante, bili oni maloljetni ili ne.

“Moje mišljenje je da migranti ne žele da ostanu u Tuzli. Dolaze jer se tu registruju. U Centru za međunarodne odnose možda bi bila dobra ideja da bude otvoren centar za prenoćište, gdje bi makar ugroženi i najosjetljiviji migranti mogli da prenoće, umjesto da noće na ulici”, kaže Peter Van der Auweraert za BHRT.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision