Zamrznute verzije nisu sklone kvarenju, a ponekad imaju i više nutritivnih vrijednosti nego svježe namirnice.
Niske temperature spriječiće brza kvarenja svih namirnica, a dopustiće vam i da ih konzumirate van sezone, a ove su namirnice iz tih, ali i drugih razloga, bolje zamrznute nego svježe, navodi onhealth.com.
1. Bobičasto voće
Maline, jagode i borovnice slatko su ljetnje voće, ali često se dogodi da ga zahvati buđ još i na rafovima prodavnica. S druge strane, zamrznuto voće neće zahvatiti buđ i biće spremno za konzumaciju čak i kada ne traje sezona njegovog sazrijevanja.
2. Grašak
Zamrznuti grašak sadrži više nutrijenata nego onaj svježi, a razlog tome leži u činjenici da svježi grašak gubi vitamine i minerale nekoliko sati ili dana od branja. Zamrznuta verzija pak, ubrana je, pripremljena i smrznuta u trenucima kada je nutritivna vrijednost graška najveća.
3. Brokoli
Nutritivne vrijednosti brokolija ne mijenjaju se zamrzavanjem, a svjež brokoli ubrzo će postati blijed i mekan. Zamrznut dugo ostaje svjež.
4. Mljevena junetina
Mljevena junetina kvari se brže nego čitav komad mesa jer je takvo meso izloženije kiseoniku. U tom obliku meso je izloženije i bakterijama koje se ubrzano množe dok zamrznuta verzija neće dopustiti nastanak bakterija.
5. Mango
Ključni problem odabira manga njegovo je kratko stanje savršene zrelosti. Međutim, prehrambene kompanije znaju kada je najbolje vrijeme da se ubere voće i da se zamrzne, te je i smrznuta verzija puno bolji izbor nego ona svježa.
ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti
