Saturday, 2. December 2023.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Septembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Pet članica OSCE-a izrazilo zabrinutost zbog Dodikove retorike i djelovanja

Zajedničku izjavu iza koje stoje ambasadori SAD-a, Francuske, Njemačke, Italije i Velike Britanije u OSCE-u, pred Stalnim vijećem OSCE-a pročitao je američki ambasador Michael Carpenter, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

U izjavi je poručeno da tih pet zemalja cijeni svoje partnerstvo s narodom Bosne i Hercegovine, te da su posvećeni “demokratskoj, inkluzivnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu”.

“Osjećamo da nam je obaveza da izrazimo zabrinutost zbog separatističke i destabilizirajuće retorike i djelovanja predsjednika RS-a”, navodi se u izjavi.

Ocijenili su da su Dodikovi napadi na legitimitet državnih institucija Bosne i Hercegovine, naročito Ustavnog suda, “neodgovorni” i da “podrivaju ustavni red”.

Dodaju da je i neprihvatljiva Dodikova podrška zakonima koji su “u suprotnosti sa demokratskim normama”, poput tzv. “zakona o stranim agentima”.

“Prijetnje gospodina Dodika da spriječi ulazak visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da uđe u entitet RS i da ograniči njegovu slobodu kretanja su u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom”, upozorava Carpenter.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision