Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Augusta. 2017. Region
Pence danas s balkanskim liderima

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence danas će sudjelovati u radu Američko-jadranske povelje u Podgorici, a potom se sastati s najvišim crnogorskim i regionalnim dužnosnicima.

Bit će to dosad najvažniji međunarodni skup održan u Crnoj Gori jer su pozivi za sudjelovanje upućeni čelnicima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije, koji uz Crnu Goru čine Povelju, kao i državama sa statusom promatrača – Srbiji, Kosovu i Sloveniji.

Poslije toga uslijedit će Penceovi bilateralni susreti s njima, nakon kojih će napustiti Crnu Goru i završiti višednevnu europsku turneju.

Pence je najviši američki dužnosnik koji je ikada posjetio Crnu Goru.

Susreti s liderima

Osim s premijerom Crne Gore Duškom Markovićem, Pence će se, među ostalim, odvojeno sastati i s predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu između SAD-a i Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore (A5), kao program suradnje tih država ustanovljena je 2003. godine.

Osnovni cilj je jačanje regionalne sigurnosti, uz podršku SAD-a državama koje nastoje ispuniti standarde za prijem u NATO.

Jake mjere sigurnosti

Dolazak američkog potpredsjednika u crnogorskoj vladi i u medijima najavljen je kao izvanredan politički događaj.

Pence stiže nedugo nakon što je Crna Gora u lipnju postala članica NATO-a i u vrijeme jako pogoršanih odnosa s Rusijom.

Američki potpredsjednik objasnio da je cilj njegove turneje tijekom koje je ranije posjetio Estoniju i Gruziju podrška američkim saveznicima u NATO-u.

Boravak drugog čovjeka SAD-a prate visoke mjere sigurnosti koje uz domaće službe provode Amerikanci i agencije iz regije, javljaju podgorički mediji.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision