Saturday, 2. December 2023.
Unsko-sanski kanton 13° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Jula. 2017. Bosna i Hercegovina
Pelješki most od 2006. vruća tema: Zašto šute eksperti, poslanici još čekaju odgovore

Pelješki most još uvijek je vruća tema iako se o njoj govori još od 2006. godine u bh. javnosti i Hrvatskoj. Poslanici Predstavničkog doma BiH zatražili su sve i jedan detalj od Ministarstva prometa i komunikacija u vezi ove teme, a danas je i Bakir Izebegović, član Predsjedništva BiH kazao svoj stav.

– BiH mora imati pristup otvorenom moru. Da li je to 55 metara visine i 250 metera širine nek procjene stručni ljudi. Mi u Predsjedništvu BiH očekujemo prije svega od Ministarstva prometa i komunikacija vrlo jasan stav temeljen na ekspertizi a ne na političkim stavovima. To je pitanje još otvoreno, Hrvatska ima pravo da spoji svoj teritorij, a BiH ima pravo na pristup otvorenom moru – kazao je Izetbegović.

I Dragan Čović je prokomentarisao izgradnju Pelješkog mosta.

– Ovih dana bit će intenzivirani razgovori. Ovaj zajednički projekt mora proći u BiH jer on pomaže i našoj zemlji – kazao je pak Čović.

No, niko sa sigurnošću ne može reći zašto sve toliko traje. Stoga Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma BiH, odnosno njeni članovi Hanka Vajzović (DF) i Šemsudin Mehmedović (SDA) u više navrata tražili su detaljan izvještaj o ovom projektu, ali još nikada iz Vijeća ministara BiH, odnosno resornog ministarstva nije stigao zadovoljavajući odgovor.

Stoga je upućena inicijativa da se zadužuje Vijeće ministara BiH pripremi svim poslanicima dostavi cjelovit i detaljan izvještaj o aktivnostima vezanim za izgradnju Pelješkog mosta i o dešavanjima u vezi sa izgradnjom mosta na Savi kod Svilaja.

S obzirom na dosadašnju praksu da se informacije kriju u inicijativi je jasno navedeno da se traži hronološki slijed političkih i drugih aktovnosti za Pelješki most od početka otvaranja ovog pitanja tako važnog za BiH i tako krupnog u bilateralnim odnosima sa susjednom RH (počelo je prije više od deset godina i ne znamo dokad će trajati niti kako će se okončati), ali i za dešavanja i niz spornih pitanja vezanih za izgradnju mosta na Savi kod Svilaja.

Uz informacije očekuju se i odgovori na dva posebno važna pitanja. Prvo, šta je poduzeto ili učinjeno na realizaciji zaključaka koje je VM BiH donijelo na svojoj 9. sjednici održanoj prije dvije godine (02. juna 2015. godine)?

– Budući da ovi zaključci nikada nisu dostavljeni  PSBiH, molim VM BiH da nam, u cilju ostvarivanja parlamentarnog nadzora i interesa građana, uz izvještaj o pitanjima sadržanim u inicijativi dostavi i taj dokument – navodi se.

Drugo pitanje je zašto rješavanju sporne izgradnje Pelješkog mosta nije, kao nužan i logičan uvjet prethodilo utvrđivanje granice na moru između BiH i RH, te utvrđivanje pristupnog koridora BiH otvorenom moru?

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision