Monday, 4. December 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Jula. 2017. Bosna i Hercegovina
PDPSBiH: Poslanici danas o “povjerljivom” materijalu

U Sarajevu će danas biti nastavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PDPSBiH) na kojoj bi poslanici trebalo da razmatraju materijal sa oznakom “povjerljivo”, kao i da glasaju o svim tačkama dnevnog reda te sjednice koja je prekinuta 14. juna.

Prije prekida sjednice 14. juna poslanici su obavili raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, predlagač poslanik Damir Arnaut (SBB), Prijedlogu zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, predlagač poslanik Denis Bećirović (SDP), Prijedlogu zakona o parlamentarnom nadzoru, Izvještaju o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2016. godinu.

Predstavnički dom razmatrao je tada i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije (CIK) BiH, koji je parlamentu podnijela ova komisija.

Tokom sjednice nije bilo zainteresiranih za raspravu o Izmjeni i dopuni Godišnjeg plana obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inozemstvu za 2017. godinu, za Godišnji konsolidirani izvještaj unutrašnje revizije za prošlu godinu i Konsolidirani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole za 2016. godinu.

Danas i nova redovna sjednica

Po okončanju prekinute sjednice, za danas je planirano održavanje redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ovim zakonom uređuju se administrativne takse koje se plaćaju u postupcima pred institucijama u BiH i radnjama koje preduzimaju ove institucije.

Administrativne takse plaćaju se za spise i radnje u upravnim stvarima kao i za druge predmete i radnje kod institucija BiH. Spisi i radnje za koje se plaća taksa kao i visina takse utvrđuje se Taksenom tarifom, a tarifa administrativnih taksa propisuje se ovim zakonom.

Prema ovom prijedlogu, Vijeće ministara BiH može uvoditi i administrativne takse, a moći će i da poveća i umanji administrativne takse koje su prethodno predviđene ovim zakonom, a iznos takvih dodatnih odnosno izmijenjenih administrativnih taksi koje se mogu uvesti mora biti razuman.

Predviđeno je u prvom čitanju i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković.

U obrazloženju ovog prijedloga, Novaković navodi dopis Asocijacije auto-škola BiH kojim se traži izmjena odredbe da “pravo upravljanja motornim vozilom kategorije D i DE stiče lice koji navrši 24 godine, pod uvjetom da ima vozačku dozvolu podkategorije D1 ili D1E najmanje dvije godine”.

Ako to ne bude izmijenjeno, upozoravaju oni, u naredne dvije godine niko u BiH ne bi ispunjavao uvjete za polaganje vozačkog ispita za D i DE kategoriju, zbog čega predlažu da se izmjenama zakona licima koja imaju vozačku kategoriju C omogući dobijanje vozačke dozvole za kategoriju E.

Poslanica Maja Gasal-Vražalica predlagač je dva zakona, Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, oba u prvom čitanju.

Prijedlozi izmjena oba zakona odnose se na način i uvjete korištenja godišnjih odmora državnih službenika i namještenika u ministarstvima i drugim organima uprave BiH, službama, tijelima i institucijama Vijeća ministara BiH, u skladu sa preporukama ombudsmana u BiH.

Na dnevnom redu Izvještaj Vijeća ministara, javna zaduženost …

Predstavnički dom trebalo bi da razmatra Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu, obiman materijal na 320 stranica, kao i Informaciju o stanju pravosuđa u BiH, s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, materijal Ministarstva pravde BiH.

U planu je i rasprava o Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2016. godine, materijal Vijeća ministara BiH, Informacija o radu Tužiteljstva BiH za 2016. godinu, kao i Program razvoja sistema zaštite i spašavanja na nivou institucija i organa BiH, materijal Ministarstva sigurnosti BiH, koji je posljednjih dana izazvao burne reakcije iz Republike Srpske, jer je sačinjen bez konsultacija i uvažavanja preporuka i stavova nadležnih institucija Republike Srpske, Vlade, MUP-a i entitetske uprave civilne zaštite.

Predstavnički dom trebalo bi da se izjasni i o poslaničkoj inicijativi Denisa Bećirovića, koji traži od Vijeća ministara BiH da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi Strategiju nacionalne sigurnosti BiH.

Od Vijeća ministara se, putem inicijativa drugih poslanika ili grupe poslanika, traži da Predstavničkom domu dostavi izvještaj o svojim aktivnostima u prvih pet mjeseci ove godine, kao i informacije o aktivnostima u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta i dešavanjima u vezi sa izgradnjom mosta na Savi kod Svilaja.

Nastavak 48. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazan je za 10 sati, a po njenom okončanju, trebalo bi da počne redovna 49. sjednica.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision