Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Jula. 2017. Bosna i Hercegovina
PDPFBiH: Ima li opozicija dovoljno ruku za smjenu Vlade FBiH?

Nastavljena je jučer započeta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a nisu usvojili izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji kojma se predlagala odgoda primjene zakona do novembra 2017. godine. Glavna tačka danas bit će izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH.

Inicijatori izglasavanja nepovjerenja su klubovi Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte (DF). Iz ovih klubova ističu da su razlozi za smjenu to što Parlament nije usvojio Izvještaj o radu Vlade, što nije prihvaćen ni Izvještaj o izvršenju Budžeta, a Vladi se zamjera i što ministri često odsustvuju sa sjednica.

Predlagači smjene Vlade Fadila Novalića (SDA) zamjeraju i nedovoljan angažman Vlade Federacije na Reformskoj agendi, te zastoj u izgradnji Koridora V-c.

Nema više odgađanja provedbe zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH sa 40 glasova “za“, tri suzdržana i 27 protiv nije usvojio predložene izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, kojima je predlagano odgađanje njegove primjene do 1. novembra.

Predsjednik Kluba HDZBiH – HNS-a Jozo Bagarić zahtijevao je pojedinačno glasanje nakon kojeg je također utvrđen nedovoljan broj glasova za usvajanje navedenog zakonskog rješenja (47 “za“, jedan suzdržan i 25 protiv).

Tokom rasprave predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović istakao je da će poslanici tog kluba podržati zakon uz napomenu da je “ovo bude zadnji put Vladi FBiH da odgađa primjenu Zakona“.

“Ne možemo donijeti Zakon i tri godine ga prolongirati”, dodao je Osmanović.

Odgađanje primjene Zakona nisu podržali poslanici klubova SDP-a BiH i Demokratske fronte.

“Poslanici ne dajte šansu kriminalcima, koji pljačkaju ovu državu 20 godina”, rekao je poslanik Kluba Demokratske fronte Dževad Adžem.

Poslanik Kluba SDP-a Damir Mašić izrazio je mišljenje da se “svjesno opstruira primjena Zakona“, čime je predviđen početak rada posebnih odjela Tužiteljstva i Vrhovnog suda FBiH.

Na dnevnom redu RTV FBiH

Poslanici bi danas trebalo da razmatraju Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnom RTV servisu, koji su predložili Tomislav Martinović i Jozo Bagarić, klub HDZ-a.

Poslanici SDA neće glasati za predloženo rješenje.

Navodi se da se ova stranka zalaže za jačanje nezavisnosti i finansijske održivosti RTV sistema primjenom zakona koji su trenutno na snazi.

Poslanici će se izjasniti o predloženom zakonu o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost Federacije BiH.

Na navedeni prijedlog zakona poslanici Jasmina Zubić, Elvir Karajbić i Amra Haračić uputili su amandmane koje Vlada Federacije BiH nije prihvatila na jučerašnjoj hitnoj sjednici.

Također, u formi Prijedloga na dnevni red uvrštene su izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH.

Osim toga, tokom drugom dana zasjedanja očekuje se izjašnjavanje o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu vrijednosnih papira i Porodičnog zakona FBiH, koje je predložio poslanik Dennis Gratz.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision