Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Jula. 2017. Bosna i Hercegovina
PD PSBiH: Ko će podržati, a ko ne rad Vijeća ministara?

U Sarajevu je obavljena rasprava na Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine (PSBiH) o Izvještaju  o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu. U izvještaju, koji je podnio predsjedavajući Vijeća Denis Zvizdić, između ostalog se navodi da BiH na kraju 2016. bilježi značajno poboljšanje ekonomskih parametara.

Zvizdić “nahvalio” rad Vijeća ministara

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da je prošla godina bila najuspješnija kad je riječ o evropskim integracijama BiH od 2005. godine.

Informirajući poslanike o radu Vijeća ministara u 2016. godini, Zvizdić je naveo da ova institucija iza sebe ima uspješnu godinu, budući da je potpisan Protokol o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, dobijen Upitnik Evropske komisije za BiH i predata aplikacija za članstvo u EU.

On je u skoro jednosatnom izlaganju poslanike upoznao sa hronologijom aktivnosti Vijeća ministara BiH u procesu evropskih integracija u prošloj godini, upoređujući ih sa prethodnim periodima.

Zvizdić tvrdi da su u prošloj godini povećani ekonomsi parametri u BiH, ostvaren napredak u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcija, kao i bolje regionalno povezivanje i saradnja.

Opozicija kritizirala rad VM, vlast hvalila

U raspravi kojha je uslijedila poslanici opozicionih stranaka suprotstavili su mišljenja o učinku Vijeća ministara u prošloj godini.

Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka ocijenio je da je evropski put BiH zakočen i da je za to odgovoran mehanizam koordinacije, za koji kaže da je potpuno nepotreban BiH.

Prema njegovim riječima, koordinaciju je trebalo da vrši Vijeće ministara.

PREMA DOSADAŠNJIM IZJAVAMA IZVJEŠTAJ O RADU VIJEĆA MINISTARA BIH PODRŽAT ĆE SDA, HDZBIH I SDS. NEGATIVNU OCJENU VIJEĆE ĆE DOBITI OD SDP-a, SBB-a, DF-a, SNSD-a ……

Poslanik SDA Nermina Kapetanović pohvalila je rad Vijeća ministara BiH u prošloj godini navodeći kao pozitivan primjer napredak u reformi pravde, u oblasti integrisanog upravljanja granicom, borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Ona je kao pozitivan primjer navela da su u 2016. godini proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda dobili mogućnost da izvoze u EU, te da se meso iz BiH izvozi u Tursku.

Replicirao joj je poslanik SBB-a Mirsad Isaković navodeći da se na osnovu ovoga, ali i onoga što se čulo od predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića stiče utisak da je BiH najuređenija i najbogatija zemlja, što ne odgovara stvarnosti.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković izrazio je nezadovoljstvo brzinom puta BiH ka članstvu EU, ocjenjujući da bi on morao biti znatno brži.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik DŽaferović rekao je da je ovo Vijeće ministara od prethodnog saziva naslijedio nepovoljno stanje, blokirane brojne procese i loše ekonomske parametre.

Kritike na rad Vijeća ministara iznijeli su i Željko Komšić iz DF-a i Damir Arnaut iz SBB-a.

Komšić je rekao da cijeni rad pojedinih ministara i kao primjer naveo ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, te dodao da je od predsjedavajućeg Denisa Zvizdića i nekih ministara očekivao više političke drskosti i da se suprotstave svojim političkim šefovima.

“Zna se da neke odluke niste vi donosili”, istakao je Komšić, dok je Arnaut ocijenio da je BiH u velikom zaostatku na evropskom putu u odnosu na ostale zemlje regiona.

Zvizdić: Hvala poslanbicima, ali neki su nastupili politikantski

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić zahvalio je poslanicima na korektnoj diskusiji o Izvještaju o radu Vijeća ministara BiH u 2016. godini, ocijenivši da su neke od njih bile paušalne i izraz politikantstva.
Osvrćući se na kritike predstavnika SDP-a, Zvizdić je podsjetio da je u prethodnom sazivu Vijeća SDP imao trojicu ministara.

Prema njegovim riječima, u tom periodu evropski procesi u BiH bili su potpuno blokirani, kao i put ka NATO, ekonomski razvoj bio je u stagnaciji i nije usvojena nijedna strategija.

“BiH je u tom periodu došla na “crnu listu” Manivala, nije bilo saradnje sa Europolom, saradnja sa susjednim zemljama bila je na najnižem nivou i to su efekti o kojima ćemo stalno pričati”, istakao je Zvizdić.

On je naveo da su u aktuelnom mandatu Vijeća ministara usvojene dvije strategije, a da bi do kraja godine trebalo da budu usvojene još dvije, što bi trebalo da omogući BiH da pristupi IPA fondovima EU.

Do kraja godine ispunjeni uvjeti za MAP?

On očekuje da će do kraja godine biti ispunjeni uvjeti za aktiviranje MAP-a, prije svega knjiženje neperspektivne vojne imovine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH naveo je da je prošle godine izvoz bio veći od devet milijardi KM, što je prouzrokovalo da je uvoz bio pokriven izvozom sa više od 60 odsto.

Zvizdić tvrdi da je BiH minimalno zadužena, nešto više od šest milijardi evra, što je oko 40 odsto BDP-a.

Prema njegovim riječima, prošle godine i do sada u ovoj godini nije zabilježen nijedan odlazak građana BiH na strana ratišta, a iz Srije se u tom periodu vratilo njih 46.

Nakon Zvizdićevog izlaganja otvorena je rasprava o Izvještaju o radu Savjeta ministara BiH za 2016. godinu.

Na dnevnom redu i preporuke Konferencije o BHRT-u

Na dnevnom redu trebale bi biti i Preporuke s konferencije “Nacionalni javni radio-televizijski servis BiH”.

Podsjećamo, na nedavno održanoj konferenciji u organizaciji BHRT-a, u okviru hitnih mjera za spas Javnog serivsa BiH, zatraženo je od Parlamenta BiH da po hitnoj proceduri usvoji amandmane na Zakon o javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, koji će omogućiti prikupljanje RTV takse putem računa za električnu energiju sve dok ne bude usvojen održiv mehanizam finansiranja.

Predstavnički dom trebalo bi da razmatra i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je predložio poslanik Momčilo Novaković.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ni danas nije prihvatio inicijativu Kluba SNSD-a da se ovaj dom izjasni o zahtjevu za smjenu Šefika DŽaferovića iz SDA sa mjesta predsjedavajućeg i člana Kolegija Predstavničkog doma, nakon čega su poslanici SNSD-a napustili sjednicu.

Poslanici SNSD-a kontinuirano traže smjenu Džaferovića zbog optužbi u vezi sa njegovom ratnom prošlošću, iako je Sud BiH odbacio sve navode njegovoj upitnoj ratnoj prošlosti.

Prevdiđeno je i razmatranje dva zakonska prijedloga poslanice Maje Gasal-Vražalica, a to su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH.

Bit će razmatran i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, predlagača poslanika Damira Arnauta, te Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision