Saturday, 26. November 2022.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Jula. 2017. Bosna i Hercegovina
PD PSBiH: Izvještaj Savjeta ministara nije prihvaćen

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH večeras nisu usvojili Izvještaj Vijeća ministara BiH za 2016. godinu. Takođe, Predstavnički dom je smijenio Nikolu Špirića sa mjesta predsjedavajućeg i člana Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH.

Za Špirićevu smjenu glasala su 24 poslanika, dok je 14 bilo protiv. Smjena je izglasana na inicijativu SDS-a zbog sumnje da je Špirić slao lažne zaključke rukovodstvu OSA-e. Na njegovo mjesto izabran je poslanik Borislav Bojić.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na prošloj sjednici uputio je zaključak Komisiji na nadzor nad OSA-om kojim je traženo da se izglasa smjena Špirića što je u konačnici Komisija odbila.

Izvještaj Vijeća ministara BiH nije prošao

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH večeras nisu usvojili Izvještaj Vijeća ministara BiH za 2016. godinu.

Protiv Izvještaja glasao je 21 zastupnik, 17 je bilo za, a jedan suzdržan.

U izvještaju, koji je podnio predsjedavajući Vijeća Denis Zvizdić, između ostalog se navodi da BiH na kraju 2016. bilježi značajno poboljšanje ekonomskih parametara.

Zvizdić: Prihvatanje ugovora o Transportnoj zajednici vrlo blizu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je večeras da je BiH vrlo blizu da u narednim danima i sedmicama prihvati Ugovor o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope.

Obraćajući se poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH tokom rasprave o Informaciji Vijeća ministara BiH o razlozima nepotpisivanja Ugovora o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, Zvizdić je pozvao sve da odustanu od maksimalističkih zahtjeva, kako bi se stekle pretpostavke da BiH dođe do operativnih sredstava za projekte.

Zvizdić je podsjetio da BiH u ovom trenutku ima preko 450 miliona KM, koji nisu vezani i uslovljeni akcizama, a mogu biti stavljeni u funkciju izgradnje puteva, dok su dva projekta u vezi sa akcizama, jer je takav dogovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Predsjedavajući Vijeća ministara je rekao da se BiH fazno prilagođava standardima EU i da bukvalno može i jednostrano raskinuti Ugovor o Transportnoj zajednici ukoliko nema kapacitete da prilagodi željeznice i puteve standardima u regionu i Evropi.

“Evropa nudi kvalitetna grant sredstva da željeznice i naši putevi budu povezani sa regionom. Nismo ničim uslovljeni, i ako smo u stanju pratiti standarde Evropa će nam pomoći finansijski i tehnički, ali ako nismo donijećemo takvu odluku i reći u ovom trenutku nas izuzmite”, pojasnio je Zvizdić.

On je dodao da smatra da je BiH spremna da ispuni standarde, kako ne bi po ovom pitanju zaostala za regionom u narednih pet godina.

Poslanici su obavili raspravu o preporukama sa konferencije posvećene Javnom RTV servisu BiH, održane sredinom juna u Sarajevu, čime je iscrpljen današnji dnevni red.

Odgođeno izjašnjavanje o inicijativi Nikole Lovrinovića

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odgodio je za narednu sjednicu izjašnjavanje o poslaničkoj inicijativi Nikole Lovrinovića o odredbama Poslovnika Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta.

Poslanici su sa 27 glasova ZA prihvatili prijedlog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića, koji je tokom rasprave rekao da razumije važnost tog pitanja i da bi ga trebalo razriješiti jer predstavlja “kamen oko vrata” BiH.

“Ne bih želio da sada propadne ta inicijativa, jer nema dovoljno informacija. Trebalo bi naći način da se o tome odlučuje na narednoj sjednici, jer imam osjećaj da ima šanse da se nađe dogovor”, rekao je Bosić.

Poslanik SDA Nermina Kapetanović istakla je da je još u Izvještaju o napretku BiH iz 2016. godine ukazivano na činjnicu da nema dogovora oko zajedničkog teksta Poslovnika Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta.

“To smatram nacionalnom sramotom čitave BiH. Suština svega je činjenica da dio članova komisije ne želi da shvati da je riječ o preporukama i da vječito postoji strah od preglasavanja u BiH. Mi smo jedina zemlja, koja pokušava da dođe do statusa kandidata, a da postavlja svoje uslove EU”, rekla je ona.

Poslanik SDP Saša Magazinović istakao je da Lovrinovićeva inicijativa predstavlja dobronamjeran pokušaj da se otkoči proces donošenja Poslovnika.

“Ovo tijelo ne donosi obavezujuće odluke. Donosi preporuke, jer se mjesec dana unaprijed dogovore svi stavovi, nema amandmana, kritičnih situacija. Mi smo od bezazlenih i banalnih stvari napravili problem i kada biste učestvovali u radu shvatili bi razmjere sramote što Poslovnik nije usvojen”, rekao je Magazinović.

Lovrinović je obrazlažući inicijativu naveo da je za Evropski parlament njegov prijedlog minimum ispod kojeg se ne može.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na prijedlog poslanika Demokratskog fronta Hanke Vajzović za iduću sjednicu odgodio Izvještaj o aktivnostima u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta i dešavanjima u vezi sa izgradnjom mosta na Savi kod Svilaja.

Špirić: OSA-u ne koristiti za političke obračune

Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH Nikola Špirić izrazio je nadu da Agencija neće biti korištena za političke obračune i pozvao poslanike u Predstavničkom domu parlamenta BiH da ne dozvole da ona postane politički plijen jedne partije.

“Nije ovo komisija Nikole Špirića, već oba doma Parlamentarne skupštine”, rekao je Špirić, koji je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, u okviru poslaničke rasprave o Odluci o izmjeni Odluke o izboru članova Zajedničke komisije nad radom OBA BiH, koja je u dnevni red uvrštena na zahtjev predsjedavajućeg Kluba SDS-a Aleksandre Pandurević.

Špirić je istakao da ne postoji nijedna zemlja gdje obavještajni sektor nije pod parlamentarnim nadzorom i da je opasno ako je onemogućen unutrašnji nadzor ovog sektora putem generalnog inspektorata.

“Najmanji je problem da li će Nikola Špirić predsjedavati Komisijom”, dodao je Špirić i naveo da OSA, iako je to dužna, ne razmjenjuje obavještajne podatke sa institucijama Republike Srpske.

On je istakao da obavještajni sektor ne smije biti izvan zakona.

“Očekivao sam da će parlament stati u zaštitu zakona i Ustava. OSA nije moja privatna agencija i ako ima kršenja zakona, postoje institucije kojima sam dostupan svaki dan”, zaključio je Špirić.

Burna rasprava o OSA-i, u sali ponovo poslanici SNSD-a

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u toku je rasprava o Odluci o izmjeni Odluke o izboru članova Zajedničke komisije nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, koja je u dnevni red uvrštena na zahtjev predsjedavajuće Kluba SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandre Pandurević.

Damir Arnaut iz SBB-a BiH zatražio je da, ukoliko Nikola Špirić iz SNSD-a bude smijenjen sa čela Komisije za nadzor nad OSA, to mjesto pripadne predstavniku neke od parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH (FBiH).

On je ponovio svoje ranije tvrdnje da je u Komisiji narušen zakonom predviđeni balans o zastupljenosti predstavnika stranaka iz Republike Srpske i FBiH, a na štetu FBiH.

“Ne treba predstavnik SDS-a da zamijeni Špirića, jer bi time SDS dobio 25 odsto kontrole nad Komisijom za OSA, što niko nema”, rekao je Arnaut i dodao da su SDA i SDS postigli dogovor ko da zamijeni Špirića na čelu ove komisije.

Njegove navode osporio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić koji je rekao da je SDS od početka bio protiv Špirićevog izbora u ovu komisiju, jer mu sin radi u OSA, što je sukob interesa.

Bosić je podsjetio da Republici Srpskoj pripadaju četiri od 12 mjesta u Komisiji za nadzor nad OSA i da je prilikom imenovanja njenih članova bilo dogovoreno da po dva mjesta pripadnu SDS-u i SNSD-u.

“Onda je SDA insistirao da (Sadik) Ahmetović, tada član ove stranke i poslanik iz Republike Srpske, bude u Komisiji, čime je došlo do disbalansa, a ne našim pokušajima da izvučemo za Republiku Srpsku više nego što je predviđeno”, naveo je Bosić.

Replicirao mu je Arnaut pitajući “da li to znači da Ahmetović nije ravnopravan poslanik iz Republike Srpske”.

Pandurevićeva je upitala Arnauta zašto nije napisao krivičnu prijavu protiv Špirića, jer je falsifikovao zaključke.

Ističući da je obaveza parlamenta da štiti zakon, ona je upitala zašto bi Špirić ostao, ako je kršio zakon.

“Kako da vjerujemo predsjedavajućem, koji u februaru kaže da je OSA u predmetu `Ušće` postupala pravilno, da nije bilo prisluškivanja funkcionera Srbije, a onda na prošloj sjednici kaže da je OSA prisluškivala”, rekla je Pandurevićeva i izrazila sumnju da je to uradio Špirićev sin, koji u Beogradu radi kao obavještajac.

Nakon kraće pauze, rasprava je nastavljena u prisustvu poslanika SNSD-a, koji bojkotuju rad Predstavničkog doma, dok sjednicama predsjedava Šefik Džaferović.

Zvizdić “nahvalio” rad Vijeća ministara

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da je prošla godina bila najuspješnija kad je riječ o evropskim integracijama BiH od 2005. godine.

Informirajući poslanike o radu Vijeća ministara u 2016. godini, Zvizdić je naveo da ova institucija iza sebe ima uspješnu godinu, budući da je potpisan Protokol o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, dobijen Upitnik Evropske komisije za BiH i predata aplikacija za članstvo u EU.

On je u skoro jednosatnom izlaganju poslanike upoznao sa hronologijom aktivnosti Vijeća ministara BiH u procesu evropskih integracija u prošloj godini, upoređujući ih sa prethodnim periodima.

Zvizdić tvrdi da su u prošloj godini povećani ekonomsi parametri u BiH, ostvaren napredak u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcija, kao i bolje regionalno povezivanje i saradnja.

Opozicija kritizirala rad VM, vlast hvalila

U raspravi koja je uslijedila poslanici opozicionih stranaka suprotstavili su mišljenja o učinku Vijeća ministara u prošloj godini.

Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka ocijenio je da je evropski put BiH zakočen i da je za to odgovoran mehanizam koordinacije, za koji kaže da je potpuno nepotreban BiH.

Prema njegovim riječima, koordinaciju je trebalo da vrši Vijeće ministara.

 Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ni danas nije prihvatio inicijativu Kluba SNSD-a da se ovaj dom izjasni o zahtjevu za smjenu Šefika DŽaferovića iz SDA sa mjesta predsjedavajućeg i člana Kolegija Predstavničkog doma, nakon čega su poslanici SNSD-a napustili sjednicu.

Poslanici SNSD-a kontinuirano traže smjenu Džaferovića zbog optužbi u vezi sa njegovom ratnom prošlošću, iako je Sud BiH odbacio sve navode njegovoj upitnoj ratnoj prošlosti.

Prevdiđeno je i razmatranje dva zakonska prijedloga poslanice Maje Gasal-Vražalica, a to su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH.

Bit će razmatran i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, predlagača poslanika Damira Arnauta, te Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision