Saturday, 25. June 2022.
Unsko-sanski kanton 24° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Juna. 2014. Izdvojeno, Svijet
Pasoši s kojima možete najviše putovati bez vize, SAD nisu na prvom mjestu

Vjerovatno ste mislili da je pasoš Sjedinjenih Američkih Država onaj s kojim bi ste mogli ući u apsolutno svaku državu bez vize, mislili ste vjerovatno da su državljani SAD-a u prednosti, u odnosu na sve druge. Međutim, nije tako.Pasoš SAD-a vam omogućuje da bez vize uđete u 172 zemlje, međutim pasoš Finske, Švedske i Velike Britanije omogućuje ulazak za jednu zemlju više, dakle u 173, bez vize.

Ove tri zemlje su one s čijim pasošem možete putovati u 173 druge bez bilo kakve vize, nakon njih slijede Danska, Njemačka, Luksemburg i SAD sa 172 zemlje, a potom Belgija, Italija i Holandija sa 171 zemljom, Kanada, Francuska, Irska, Japan, Norveška, Portugal i Španija i tako dalje.

Na začelju tabele je Afganistan. S pasošem te zemlje možete putovati, bez vize, samo u 28 zemalja. Irak je nešto bolji sa 31 zemljom, a pri samom dnu tabele su i Pakistan te Somalia, piše Vox.com

Prvo da razriješimo misteriju koja je to, jedina, zemlja koja traži vizu za američke građane? Odgovor je Brazil. Zanimljivost je i to da je Kina druga po redu najveća svjetska ekonomija, a da njeni građani bez vize mogu putovati u samo 43 zemlje. No, to su već politički razlozi, a i to što Kina svoju ogromnu ekonomsku vrijednost nije pretvorila u međunarodni utjecaj.

Kada je u pitanju naša zemlja, moglo bi se reći da je ona negdje na sredini. Tačnije, sa pasošem Bosne i Hercegovine bez viza možete putovati u 91 zemlju. Naravno, to ni izbliza nije pohvalan podatak.

Što se tiče naših susjeda, sa pasošem Hrvatske bez viza možete putovati u 129 zemalja, Srbije u 104, Crne Gore u 98. Sa pasošem Makedonije bez vize možete putovati u 103 zemlje, a Albanije u 88.

Interesantno je i da su neke druge ekonomski moćne i utjecajne zemlje gotovo na začelju tabele. Tako državljani Saudijske Arabije sa svojim pasošem bez vize mogu putovati samo u 64 zemlje.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision