Saturday, 25. May 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Februara. 2023. Bosna i Hercegovina
Parlament danas glasa o (pot)predsjedniku FBiH, Lendo poručio: Bez SDA nema nove vlade

Za danas u 12 sati zakazana je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sa jednom tačkom dnevnog reda koja se tiče odluke o izboru predsjednika i dva potpredsjednika tog entiteta.

Rukovodstvo FBiH čine Refik Lendo (SDA), Lidija Bradara (HDZ) i Igor Stojanović (SDP). Parlamentarci imaju zadatak da između njih troje odaberu ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici FBiH.

“Niti ja, niti SDA ne postavlja nikakve uslove, mi nastojimo ozbiljno da budemo kreatori zajedno sa SDP-om, HDZ-om i ostalim koji trebaju da budu dio vlasti, odnosno da se odaberu najbolji ljudi koji će predstavljati i obnašati određena ministarstva. Ja kao predstavnik Bošnjaka u okviru Doma naroda i član SDA nijednog momenta nisam uslovljavao. Prema tome, nema nikakvih promjena kada je u pitanju moj potpis i učešće u odabiru Vlade Federacije”, kazao je Lendo.

Da bi se formirala Vlada FBiH, potrebna je saglasnost sva tri člana rukovodstva (predsjednika i potpredsjednika), što znači da svaki od njih može onemogućiti formiranje izvršne vlasti, kao i donošenje drugih odluka.

“Oni koji misle da predstavnici Srba i Hrvata odlučuju u ime Bošnjaka ko će to biti u Vladi Federacije, onda se grdno varaju. Prema tome, Bošnjaci BiH nisu repa bez korijena, oni su učestvovali zajedno sa ostalim narodima i građanima BiH, odnosno FBiH su najveće povjerenje su dali SDA”, poručio je Lendo.

Istakao je kako najveći broj građana traži da SDA učestvuje u kreiranju vlasti te da se u posljednjih mjesec dana stvara pritisak kako bi se na neki način razjedinilo rukovodstvo FBiH.

“Ja hoću sa Lidijom i Igorom da kreiramo dobar ambijent u Vladi FBIH. Ako misle da će bez mene odlučivati, onda su malo pogriješili jer bez mene i SDA kako suto Ustav i zakon predvidjeli neće biti nove vlade”, zaključio je Lendo tokom gostovanja u programu Televizije Sarajevo.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision