Saturday, 25. June 2022.
Unsko-sanski kanton 25° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Parlament BiH: Nezavisni odbor bez odluke o Goranu Zupcu

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH nije dobio  većinu izvještaja koje su tražili od relevantnih policijskih i tužilačkih organizacija o događaju od 7. februara ove godine u Sarajevu kada je došlo i do paljenja zgrade Predsjedništva BiH i nanošenja druge štete. Nema odluke o  slučaja direktora   SIPA-e Gorana Zupca. 

Predsjedavajući Nezavisnog odbora PSBiH Žiko Krunić   rekao je novinarima, nakon hitne sjednice Odbora, da im nisu dostavljeni izvještaji svih nadležnih institucija o demonstracijama u Sarajevu od kojih su ih tražili.

-Izvještaje nam nisu dostavili Ministarstvo sigurnosti BiH (op.a zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavar), MUP Kantona Sarajevo, Kantonalno i Federalno tužilaštvo. Donijeli smo zaključak da se urgira kod ovih nadležnih institucija kako bi dobili sve izvještaje i onda ih analizirali – rekao je Krunić.
On je dodao da Nezavisni odbor bez obzira na interes javnosti o navedenom pitanju mora raditi samo na osnovu činjenica i nakon toga donijeti zaključke šta se ustvari desilo 7. februara.

– Tek nakon što vidimo ko je šta trebao uraditi, mi ćemo napraviti izvještaj i dostaviti ga u oba doma Parlamenta BiH, kao i Komisiji za odbranu i sigurnost BiH- kazao je Krunić.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je  optužnicu kojom se optuženi Goran Zubac tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Goran Zubac, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega je došlo do nastupanja imovinske štete koja prelazi iznos od 10.000 KM.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zupca zbog nesavjesnog rada u službi jer je tokom demonstracija građana u Sarajevu kada je 7. februara zapaljena zgrada Predsjedništva BiH odbio da Specijalnu jedinicu SIPA-e pošalje na intervenciju ispred zgrade Predsjedništva BiH koja je bila u plamenu.

Državni tužilac Miroslav Marković uputio je ranije i dopis Nezavisnom odboru BiH, u kojem ih obavještava da je donesena naredba o provođenju istrage protiv direktora SIPA-e.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision