Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Augusta. 2022. Zanimljivosti
Paradajz ne smije da bude žedan-Vodni stres umanjuje prinose

Kada pripeku ljetne vrućine, paradajz vapi za vodom i bez nje rod, a i život biljaka je ugrožen. Ne kaže se zabadava da je voda uslov života i njena dostupnost gajenim biljkama najviše utiče na kvalitet i na rodnost.

Paradajz, koji se, čini nam se, gaji na velikim površinama, i u svakoj bašti, pa i u saksijama na terasama i balkonima, i pored dubokog korijena, traži česta zalivanja. Kako, kada i kojim količinama mu valja utoljavati žeđ pitali smo diplpmiranu inženjerku Snježanu Vujinović, savjetodavca za melioracije zemljišta u PSSS u Kruševcu.Kako ukazuje inž. Vujinović, paradajz ima dobro razvijen korijenov sistem koji u plodnim zemljištima može prodrijeti na dubinu i do 150 cm, a maksimalnu dubinu dostiže oko 60 dana poslije rasađivanja. Prvi cvjetovi, pa i plodovi paradajza, formiraju se na etažama najbližim zemlji pa se „penju“ do vrha. Vegetacioni period mu traje 90 do 150 dana.

Najveće količine vode paradajz troši iz dubine od 50 do 70 cm. Ipak, iako razvijen, korijen mu je relativno slabe usisne moći, i zato zahtijeva povišenu vlažnost zemljišta. Ona treba da je u kontinuitetu, jer vodni stres vlažno-sušno u fazama ukorijenjavanja rasada, cvjetanja i intenzivnog porasta plodova, najviše umanjuje prinose.

Ovo povrće se prvi put zaliva zajedno s rasađivanjem, drugi poslije tri do pet dana, kada se popunjavaju prazna mjesta. Poslije rasađivanja ne bi ga trebalo zalivati 10 do 15 dana kako bi se biljke podstakle da brže stvraju robustan korijen koji bi bio sposoban da usvaja što više vode.Vegetaciona zalivanja bi trebalo da budu po turnusima. Do pojave prvih plodova zaliva se svakih 8 do 12, a kasnije, razmak je 5 do 10 dana. Sorte s višekratnom berbom, u koje spadaju sve koje se gaje na okućnici i malom posjedu, koje traže pritke ili poležu po zemlji, dok traje berba zalivaju se po potrebi, obično poslije svake berbe.

Poslije rasađivanja, u fazi formiranja cvjetnih zametaka pa do pojave prvih plodova poželjna je niža vlažnost, da bi se obrazovao što veći broj cvjetova i plodova. Zatim se vlažnost zemljišta povećava.

Važno je da se, kada plodovi paradajza budu u fazi tehnološkog dozrijevanja, što je kod većine sorti i hibrida od sredine jula do pred kraj ljeta, izbjegava obilno i nepravilno navodnjavanje, kao i smjenjivanje suvih s vlažnim periodima. Poremećeni tok vlažnosti uzorkuje pucanje plodova, a takvim su smanjeni kvalitet i tržišna vrijednost.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision