Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Novembra. 2014. Svijet, Vijesti
Papa pozvao na jedinstvo katoličke i pravoslavne crkve – Susret s turskim liderima i posjeta Plavoj džamiji i Aja Sofiji

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo danas je u Istanbulu apelovao na jedinstvo katoličke i pravoslavne crkve i dodao da taj historijski korak traže žrtve ratova i mladi. “Jedino što tražimo katolička crkva i ja, to je zajednica s pravoslavnim crkvama”, rekao je papa u prisustvu patrijarha Bartolomeja, s kojim je prethodno održao zajedničku liturgiju. Franjo je poslije toga od Bartolomeja zatražio blagoslov za sebe i katoličku crkvu.

To je, kako navodi agencija Associated press, izraz popuštanja i izražavanja poštovanja prema pravoslavnoj crkvi, što je dio papinih nastojanja da okonča raskol dvije crkve, koji traje od 1054. godine. Papa Franjo i Bartolomej su također pozvali na okončanje progona kršćana u Siriji i Iraku i pozvali na dijalog s muslimanima, čime je, kako ocjenjuje AP, trodnevna posjeta pape Turskoj zaokružena izrazom jedinstva. Franjo i Bartolomej su u zajedničkom saopštenju pozvali lidere regiona da povećaju pomoć žrtvama ekstremističke grupe Islamska država, a posebno da dozvole kršćanima, koji su u toj oblasti prisutni 2.000 godina, da ostanu na svojoj rodnoj zemlji.

papa-Franjo-i-patrijarh-Bartolomej-I.“Užasna situacija kršćana i svih koji pate na Bliskom istoku traži od nas ne samo da se stalno molimo već i da odgovorimo na pravi način u ime međunarodne zajednice”, naveli su u saopštenju Franjo i Bartolomej. Papa Franjo, koji predstavlja Katoličku crkvu sa 1,2 milijarde vjernika, i Bartolomej, duhovni vođa 300 miliona pravoslavaca na svijetu, pozvali su na “konstruktivan dijalog” s islamom “zasnovan na međusobnom poštovanju i prijateljstvu”. “Inspirisani zajedničkim vrijednostima i osnaženi iskrenim bratskim osjećanjima, muslimani i kršćani su pozvani da sarađuju u ime pravde, mira i poštovanja dostojanstva i prava svake osobe, posebno u onim regionima gdje su svojevremeno živeli vjekovima u mirnoj koegzistenciji a sada tragično zajednički trpe užase rata”, rekli su poglavari dvije crkve. Papini sastanci s turskim zvaničnicima su, prema ocjenama analitičara, više bili razgovor gluhih. Na sastanku s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, svako je održao svoj govor, ali prave razmjene nije bilo, navodi agencija France press.

Pope Francis and Turkey's President Erdogan walk in front of honor guard at the presidential palace in AnkaraDan ranije Papa Franjo je posjetio čuvenu Plavu džamiju u Istanbulu, drugog dana boravka u Turskoj posvećenog jednim dijelom dijalogu između religija. Uz muftiju koji se molio, papa je dvije minute meditirao zatvorenih očiju, stisnutih ruku, kao što je simbolično uradio prije osam godina njegov prethodnik Benedikt XVI na istom mjestu. Kada je papa stigao pred džamiju, veliki istanbulski muftija Rahmi Jaran obišao je s njim impozantnu građevinu izgrađenu početkom XVII vijeka, za vrijeme vladavine sultana Ahmeta I, koji je tada vladao Otomanskim carstvom.

Dva dostojanstvenika su se dugo zadržala ispred “mihraba” u kojem je izložena sura 19 iz Kur'ana u kojoj se govori o Marijinom bezgrešnom začeću. Kada je posjeta džamiji završena, papa je u vozilu prešao veliki plato u četvri Sultanahmet koji vodi do bazilike Svete Sofije, bizantijske crkve izgrađene u VI stoljeću, pretvorene u džamiju kada je Otomansko carstvo osvojilo Konstantinopolj 1453. godine, koja je 1934. godine pretvorena u muzej.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision