Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Novembra. 2014. Svijet, Vijesti
Papa evropskim liderima: Spriječiti da Sredozemno more postane grobnica!

Papa Franjo rekao je danas evropskim liderima da treba da učine više i pomognu hiljadama migranata koji rizikuju svoje živote da dođu na kontinent, rekavši da moraju da spriječe da Sredozemlje postane “ogromna grobnica”. Obraćajući se prvi put Evropskom parlamentu, papa Franjo je rekao da Evropa treba da otvori nova radna mjesta i ne dozvoli birokraciji svojih institucija da uguši ideale koji su nekada bili njen važan dio. Papa je pozvao Evropu da se koncentrira “ne na ekonomiju, već na svetost čovjeka”. “Vrijeme je da se promovira politika koja donosi zaposlenje, ali iznad svega treba vratiti dostojanstvo radu omogućavanjem odgovarajućih radnih uvjeta”, rekao je on. Papa je dodao da to podrazumijeva pronalaženje novih načina za usaglašavanje fleksibilnosti tržišta sa potrebom stabilnosti i sigurnosti radnika, jer je to od ogromnog značaja za njihov ljudski razvoj. Papa je o migraciji u Evropi govorio nekoliko dana nakon što je 600 migranata spašeno u vodama između Sicilije i sjeverne Afrike.

“Za pitanje migracije mora da postoji jedinstven odgovor. Ne smijemo dozvoliti da Sredozemlje postane ogromna grobnica”, rekao je on. Papa je dodao da su u brodovima koji svaki dan dolaze na obale Evrope žene i muškarci koje treba prihvatiti i pomoći im, i pozvao evropske sile da zajednički zaštite migrante od trgovaca ljudima. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopćila je da je od početka godine 3.200 migranata izgubilo život u pokušaju da pređe Sredozemno more.

Papa je rekao da su Evropi potrebni novi podsticaj i energija, uporedivši je sa “bakom koja više nije plodna i energična”. “Velike ideje koje su nekada inspirisale Evropu više nisu tako privlačne i zamijenile su ih birokratske tehnikalije njenih institucija”, rekao je on.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision