Monday, 15. July 2024.
Unsko-sanski kanton 32° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Jula. 2023. Zanimljivosti
Pametni satovi i AI će dijagnostikovati bolesti i to sedam godina prije simptoma

Pametni satovi bi mogli da identifikuju Parkinsonovu bolest do sedam godina prije nego što se pojave prvi simptomi i postave kliničku dijagnozu, otkriva novo istraživanje.

Naučnici sa Univerziteta u Kardifu analizirali su podatke koje su prikupili pametni satovi tokom perioda od sedam dana, mjereći brzinu kretanja ispitanika, piše BBC. Otkriveno je da se vještačka inteligencija može koristiti da bi se utvrdilo koji subjekti će vjerovatno razviti Parkinsonovu bolest u budućnosti.

Ovo je potencijalno revolucionarno otkriće koje bi se moglo koristiti kao novi alat za skrining za Parkinsonovu bolest, omogućavajući otkrivanje poremećaja u mnogo ranijoj fazi nego što sadašnje metode dozvoljavaju.

Parkinsonova bolest utiče na dopaminske neurone, ćelije koje se nalaze u području mozga poznatom kao siva materija. Izaziva motoričke simptome kao što su drhtanje, ukočenost i usporenost pokreta. Karakteristični simptomi Parkinsonove bolesti često se javljaju u onom stadijumu bolesti kada je više od polovine ćelija u sivoj materiji već odumrlo, te se stoga javlja potreba za jeftinom, pouzdanom i lako dostupnom strategijom.

Šef studije, dr. Sintija Šandor je rekla:

“Podaci o pametnom satu su lako dostupni i jeftini. Od 2020. godine, oko 30 odsto stanovništva Velike Britanije nosi pametni sat. Koristeći ovu vrstu podataka, mogli bismo potencijalno identifikovati pojedince u ranim stadijumima Parkinsonove bolesti u opštoj populaciji. Ovdje smo pokazali da jedna nedjelja prikupljenih podataka može predvidjeti događaje i do sedam godina unaprijed.”

Trenutno ne postoje drugi uporedivi skupovi podataka koji bi omogućili sličnu analizu. Međutim, sprovedena je opsežna evaluacija kako bi se postigao objektivan rezultat, kažu istraživači.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision