Friday, 23. February 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Februara. 2024. Svijet
Palestinska uprava poziva na zaustavljanje ‘genocida’ u Rafahu, Izrael traži pomoć UN-a za evakuaciju civila iz ratnih zona, Egipat jača sigurnost

Međunarodna zajednica sve glasnije poziva Izrael da se suzdrži od kopnenog udara na krajnji jug pojasa Gaze, gdje je više od milijun i pol izbjeglica. Rafah je posljednji grad u koji izraelska vojska još nije ušla, ali su specijalne snage pod okriljem noći iz tog mjesta izvukle dva taoca oteta prije 128 dana. Akcija nije prošla bez žrtava. Ubijeno je 67 Palestinaca. Izrael je pozvao humanitarne agencije UN-a da mu pomognu u evakuaciji civila iz ratnih zona Gaze uoči planiranog napada na grad Rafah na granici s Egiptom koji je prepun raseljenih Palestinaca i koji jača mjere sigurnosti.

Glasnogovornik šefa Ujedinjenih nacija Antonija Guterresa rekao je da to međunarodno tijelo “neće sudjelovati” u bilo kakvom prisilnom raseljavanju palestinskih civila u Rafahu. Aktivisti za ljudska prava od početka rata upozoravaju da Izrael vjerovatno planira da prisili Palestince da napuste Gazu, što bi predstavljalo etničko čišćenje.

Egipat je pojačao sigurnosnu prisutnost duž granice s Gazom, rekli su svjedoci i sigurnosni izvor za dpa.  Sigurnosne snage i intenzivne sigurnosne patrole primijećene su duž granice, posebno u području prijelaza Rafah i Kerem Shalom, rekli su svjedoci.

Palestinska uprava poziva na zaustavljanje ‘genocida’ u Rafahu

Ministarstvo vanjskih poslova Palestinske uprave (PA) pozvalo je sve relevantne strane da “spriječe masovni pokolj” u južnom dijelu Pojasa Gaze, gdje se trenutno sklonilo 1,5 miliona ljudi. “Izrael, okupacijska sila, i oni koji joj pružaju diplomatsko, vojno i političko pokriće, saučesnici su u ovom genocidu i prkose svojim obavezama koje imaju prema međunarodnom pravu, kao i presudi Međunarodnog suda pravde”, saopćeno je.

UN: Potencijalni izraelski kopneni napad na Rafah je ‘zastrašujući’

Komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk podigao je uzbunu zbog očekivanog izraelskog kopnenog napada na Rafah, gdje se sklonilo više od polovine stanovništva Gaze koje nema gdje pobjeći. Turk je rekao da je “potpuno nezamislivo šta nas čeka” ukoliko planirani napad ne bude zaustavljen. “Potencijalni sveobuhvatni vojni upad u Rafah – gdje je oko 1,5 miliona Palestinaca zbijeno uz ekipatsku granicu i nema gdje pobjeći – je zastrašujući, s obzirom na izglede da će iznimno veliki broj civila, ponovo većinom žena i djece, vjerovatno biti ubijen i ranjen”, naveo je Turk u saopćenju.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision