Saturday, 23. October 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Decembra. 2014. Svijet, Vijesti
Palestinci traže okončanje izraelske okupacije do 2017. godine – Netanjahu kritikuje EU

Palestinci su Vijeću sigurnosti UN podnijeli nacrt rezolucije u kojem se kao krajnji rok za okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija navodi kraj 2017. godine. U tekstu se navodi i da je potrebno postići “pravedan i trajan mir u narednih 12 mjeseci”. Ti zahtjevi su teško prihvatljivi za SAD, saveznika Izraela i jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti koja na rezolucije može da stavi veto. Palestinski predsjednik pri UN Rijad Mansur izjavio je da su Palestinci spremni da izmijene tekst i da im se ne žuri da nacrt rezolucije upute na glasanje. Evropski parlament juče je pružio načelnu podršku priznavanju palestinske države, ali nije pozvao zemlje članice Evropske unije da to i učine, iako je to zatražilo više političkih grupa. Prethodno su takve rezolucije usvojili parlamenti u Francuskoj, Irskoj, Velikoj Britaniji i Španiji.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu oštro je kritikovao EU zbog odluke Evropskog suda pravde da ukloni Hamas sa liste terorističkih organizacija.

Netanjahu je rekao da je ta odluka zapanjujući primjer evropskog licemjerja i pokazatelj da Evropa ništa nije naučila iz Holokausta. “Danas smo vidjeli niz primjera evropske naivnosti i, ako mogu da dodam, licemjerja”, rekao je Netanjahu. Netanjahu je rekao da previše ljudi u Evropi traži od Izraela ustupke, koji će “ugroziti ne samo bezbjednost Izraela već i – paradoksalno – bezbjednost same Evrope, pošto je Izrael na isturenom položaju evropske civilizacije”. “Kakvo licemjerje, kakva lakrdija. Pitam – gdje je elementarni evropski integritet?”, rekao je Netanjahu u redovnom godišnjem obraćanju stranim novinarima. On je istakao da će Izrael nastaviti da štiti svoj narod i državu od snaga terora i tiranije i licemjerja, prenose mediji. Evropski sud u srijedu je u odgovoru na žalbu Hamasa zaključio da ta palestinska grupa treba da se skine sa spiska terorističkih organizacija, ali da je odluka donesena iz proceduralnih razloga, a ne na osnovu suštinske procjene djelovanja Hamasa. Evropska komisija je saopštila da EU i dalje smatra Hamas terorističkom organizacijom i namjerava da se žali na odluku Evropskog suda pravde.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision