Wednesday, 24. July 2024.
Unsko-sanski kanton 28° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Maja. 2024. Svijet
Palestina se bori da postane punopravna članica UN-a: Koliko je blizu međunarodnog priznanja

Generalna skupština Ujedinjenih nacija će danas podržati kandidaturu Palestine da postane punopravna članica UN-a, tako što će je priznati kvalifikovanom za pridruživanje. To bi predstavljao korak naprijed, ali znajući atmosferu prema ovom pitanju, u Vijeću sigurnosti će teško postići kompromis.

Palestinci oživljavaju svoja nastojanja da budu međunarodno priznata država uprkos tome što su SAD stavile veto prošlog mjeseca na ovo pitanje u Vijeću sigurnosti. Do posljednjih intenzivnijih aktivnosti za punopravno članstvo dolazi sedam mjeseci nakon početka rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, prilikom čega je ubijen veliki broj civila, i dok Izrael širi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što UN smatra ilegalnim.

Glasanje Generalne skupštine od 193 člana suštinski ne može promijeniti status Palestine jer zahtjev za punopravno članstvo u UN-u prvo treba da odobri Vijeće sigurnosti, ali će biti odličan pokazatelj podrške koju Palestina uživa u svijetu. Diplomate kažu da će nacrt teksta vjerovatno dobiti potrebnu podršku za usvajanje.

Iako se usvajanjem ne može postići mnogo na planu priznanja Palestine, nacrt rezolucije, koji se stavlja na glasanje u petak, Palestincima će dati neka dodatna prava i privilegije, poput mjesta među članicama UN-a u skupštinskoj dvorani, ali bez prava glasa.

Palestinci su trenutno država posmatrač, koja nije članica, što je de facto priznanje državnosti, koje je dodijelila Generalna skupština UN-a 2012. godine. Ukoliko se uzme u obzir situacija u Gazi i politički potezi koji se dešavaju, Palestina neće uskoro u UN-u sjesti ravnopravno za sto i vjerovatno će tako ostati bar do završetka rata.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision