Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Novembra. 2022. Bosna i Hercegovina
PAKT DODIKA I ČOVIĆA: Partnerstvo SNSD-a i HDZ-a nema alternativu, ono je nedodirljivo

Predsjednik SNSD-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je u Mostaru održao sastanak s liderom HDZ-a Draganom Čovićem na kojem su razgovarali o saradnju ove dvije stranke i procesu formiranja vlasti na državnom nivou.

“Imamo veoma važne i jasne dokaze uspješne saradnje i tako ćemo nastaviti. Koodiniramo politike i aktivnosti. HDZ i SNSD koji su konotirane od međunarodne zajednice kao problem u BIH, sada se javljaju kao rješenje brzog uspostavljanja vlasti nakon izbora”, rekao je Dodik.

On je kazao da danas SNSD i HDZ samo potvrđuju partnerstvo.

“Primjer naše saradnje može poslužiti i drugima. Imamo razlike, kao što je pogled na NATO, ali ne insistiramo na njima i rješavamo druga pitanja. Nemamo konfrotacije bilo gdje, spremni smo da radimo na uspostavljanju vlasti s onima koji imaju podršku i matematiku, u rokovima koji su predviđeni i da konstituišemo Predstavnički dom i ustabilimo procese”, dodao je.

Lider SNSD-a je kazao da će se raditi na deblokadi procesa, prije svega projekata važnim za RS.

“Svjesni smo da će biti problema, ali insistirat ćemo na tome. S HDZ-om imao dogovor da niko nikome ne smeta i to je najbolje u BiH. Ako to razumiju i Bošnjaci, onda smo riješili mnogo problema. Afirmisat ćemo zemlju tri konstitutivna i ravnopravna naroda i dva entiteta. Neće se ništa mijenjati ako bude tako i afirmisat ćemo ustavne pozicije Ii pokušat ćemo pribaviti predznak dobrih momaka jer poštujemo Ustav BiH. Čović i ja smo privrženi Ustavu BiH. Nastavit ćemo s prepoznatljivom politikom i ne želimo nikakvu vrstu destrukcije, ali nismo spremni ni na neprincipijelno ponašanje”, dodao je.

Dodik nije odgovorio na pitanje da li bi više volio da mu partneri u vlasti bude Osmorka ili SDA.

“Mi imamo 12 ruku, Osmorka 12, SDA 9. Dakle svi mogu biti unutra, a mi ćemo gledati da idemo brzo i deblokiramo stvari”, kazao je.

Na pitanje novinarke Klix.ba da li se razgovaralo o tome na kojim ministarstvima će insistirati SNSD i HDZ, te da li je Zoran Tegeltija kandidat za ministra finansija, a Ana Trišić Babić za ministricu vanjskih poslova, Dodik je odgovorio “Kada budem imao saznanja, eto vama cu javiti prvim da objavite vijest.”

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision