Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 4° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Decembra. 2014. Svijet, Vijest dana
Pakistan u žalosti nakon masakra u školi

U Pakistanu je prvi dan trodnevne žalosti nakon napada talibana na vojnu školu u Pešavaru, u kojem su ubijena 132 učenika, od kojih su neki imali svega 9 godina.

Nacija je još u šoku zbog ovog strašnog napada, koji je izazvao pojačane pritiske na vlasti da stanu u kraj militantima i njihovim napadima.

Ljudi širom Pakistana palili su svijeće u noći sa utorka na srijedu, dok se roditelji spremaju da sahrane djecu u zajedničkim ukopima u i oko Pešavara, velikog grada na rubu dijela zemlje u kojem vlada bezakonje.

U napadu je poginula 141 osoba, od toga 132 djece, a 125 osoba je povrijeđeno. Vojska je saopštila da su svi napadači ubijeni nakon sedmosatnog napada.

“Većina djece je ubijena metkom u glavu”, rekao je ministar informisanja tog regiona Muštak Gani, dodajući da je među ranjenima njih 25 u veoma teškom stanju.

Talibanski portparol Muhamad Umar Korasani pozvao je telefonom dopisnika programa Radija Slobodna Evropa – Radio Maršal – rekavši daje njegova grupa odgovorna za napad i da je to osveta za akcije snaga sigurnosti protiv talibana u Sjevernom Vaziristanu, uključujući i njihove porodice, koja je počela u junu i u kojoj je, prema navodima pakistanskih snaga, ubijeno oko 1.100 talibana.

Ebad, učenik 10 razreda, koji je uspio da se spase, ispričao je za Radio Slobodna Evropa da su đaci u trenutku napada pozvani u salu u kojoj je trebalo da im pukovnik pokaže kako se pruža prva pomoć.

“Kada smo ušli, počela je pucnjava i militanti su ušli u prostoriju. Oni su ubili mnoge đake – ja sam vidio između 40-50 koji su poginuli. Pucali su i na pukovnika. Bacili su i bombe. Vidio sam 4 ili 5 militanata obučenih u plave uniforme”.

Džamšed Kan, vozač školskog autobusa, kazao je da je bio ispred škole kada je “iznenada počela pucnjava i nastao haos i čuo se vrisak djece i učitelja”.

Pakistanski premijer Navaz Šarif rekao je da je ovo nacionalna tragedija.

“To su bila moja djeca. Ovo je moj gubitak. Ovo je gubitak za zemlju”, kazao je.

Jedan od lidera opozicije i bivši kapiten pakistanske reprezentacije u kriketu Imran Kan – koji je bio među najvećim pobornicima dijaloga sa talibanima – osudio je napad kao “čisto varvarstvo”.

Američki predsjednik Barack Obama osudio je napad i nazvao ga gnusnim.

Bijela kuća u saopštenju je dodala da je Obama ponovio da nastavlja davati snažnu podršku pakistanskoj vladi “u borbi protiv ekstremizma i terorizma.”

Predsjednik  Afganistana, Ashraf Ghani istaknuo je da je”ubijanje nevine djece protivno islamu.”

Francuski predsjednik Francois Hollande je osudio, kako je opisao, “zlo” , te obećao podršku pakistanskoj vladi u borbi protiv terorizma.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier rekao je da Berlin najoštrije osuđuje napad na školu.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai, rodom iz Pakistana, izjavila je da joj je srce slomljen ozbog ” besmislenog i hladnokrvnog čina terora”.

David Griffiths, zamjenik direktora Amnesty Internationala za azijsko-pacifičku regiju, istaknuo je da nema „apsolutno nikakvog opravdanja za ubijanje djece”.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision