Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Oktobra. 2022. Bosna i Hercegovina
Pahor: Bosna i Hercegovina do kraja godine treba da dobije kandidatski status

Predsjednik Slovenije Borut Pahor smatra da Bosna i Hercegovina treba da do kraja godine dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

Pahor je naveo da će biti razočaran ako toga ne bude jer se ostaje pri uslovima i veoma rigidno se vodi proces proširenja na zapadnom Balkanu, a inicijativa je da je to malo fleksibilnije.

On je napomenuo da je prijedlog Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status bio zajednički poduhvat svih lidera u regiji.

Pahor je ponovio je da je i ranije tražio da se BiH da status kandidata bez uslova, odnosno za čitav Zapadni Balkan.

“Ako EU želi tamo da bude što prije, čitav proces treba biti politički fleksibilan i manje birokratski”, rekao je Pahor.

On kaže da mu jasno da je bio potreban kompromis da neki uslovi treba da budu inače ne bi prošlo, da mu je jasno zašto su uslovi u zaključcima.

“Ako nijedan uslov ne bude ispunjen ili možda neće biti svi ispunjeni, BiH treba dobiti status kandidata. Vjerovatno će neki od uslova će biti ispunjen, ali ako i ne bude ja ću napraviti sve što je u mojoj moći da bi do toga došlo”, rekao je Pahor .

Blokade u procesu proširenja nisu ništa novo i toga se, kaže, plaši.

S obzirom da mu uskoro ističe mandat predsjednika Slovenije, Pahor je rekao kako će se podrška Slovenije prema BiH nastaviti.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je na juče na sjednici da Evropska komsija predlaže davanje kandidatskog statusa za BiH. Evropski savjet će donijeti konačnu odluku, najvjerovatnije u decembru.

Varhelji je predstavio i paket za proširenje Evropske unije za ovu godinu koji obuhvata Zapadni Balkan i Tursku, a ovaj dokument usvojen je na sastanku evropskih komesara.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision