Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Decembra. 2020. Bosna i Hercegovina
Pad prihoda u ugostiteljstvu, pokrenuta inicijativa za manji PDV

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine naredne sedmice odlučivaće hoće li se za turizam, ugostiteljstvo i prevoznike obračunavati manja stopa PDV-a.

U proceduri je inicijativa kojom se obavezuje Savjet ministara BiH da u roku od 30 dana pripremi izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim bi se stopa poreza na sve pružene usluge u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju sa 17 smanjila na pet posto.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, ukupno prijavljeni promet u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 382 miliona, što je za 228 miliona maraka manje, u odnosu na isti period prošle godine, kada su hotelijeri i ugostitelji prijavili promet u iznosu od 610 miliona maraka. Ovaj pad prihoda odnosi se na velike ugostitelje i hotelijere.

On je daleko veći uzmu li se u obzir mali ugostitelji kojih je najviše, a koji nisu u sistemu PDV-a. Za poslodavce u ugostiteljstvu, koji ni sami ne znaju kako još uvijek posluju, smanjenje stope PDV-a u ovom trenutku bila bi najkonkretnija pomoć.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision