Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Jula. 2022. Bosna i Hercegovina
Ozvaničen završetak izgradnje mosta preko Save kod Gradiške

U Gradišci je svečano ozvaničen završetak izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške čija je procijenjena vrijednost 19,54 miliona evra.

Svečanosti su prisustvovali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi RS, ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović, vršilac dužnosti direktora preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Slobodan Stanarević, državni sekretar u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Tomislav Mihotić, predstavnici EU u BiH i “Hrvatskih cesta”, te brojni građani.

Izgradnja mosta počela je u septembru 2019. godine, a završena je krajem maja ove godine.

Procijenjena vrijednost gradnje mosta na rijeci Savi iznosi 19,54 miliona evra, a za ovaj projekat odobren je i grant Evropske komisije posredstvom Investicionog okvira za zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona evra.

Ranije je rečeno da će most dug 426, širok 22,6 metara i sa više traka, biti u funkciji za godinu i po kada se završe pristupne saobraćajnice u Hrvatskoj.

Ovaj most doprinijeće bržem, sigurnijem i lakšem transportu robe i ljudi, te privrednom razvoju Republike Srpske i lokalnih zajednica, te će biti jedan od najznačajnijih objekata putne infrastrukture u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući kojem će mreža auto-puteva i brzih saobraćajnica u RS-u dobiti puni smisao, jer će povezivanjem na transevropski Koridor 10 i auto-put Beograd- Zagreb biti direktno povezana na evropsku transportnu mrežu.

Izgradnju mosta, koji će saobraćajno rasteretiti Gradišku, finansirali su Ministarstvo transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine i “Hrvatski putevi”, uz pomoć grant sredstava EU, a izvođač radova bio konzorcijum koji čine kompanije “Integral inženjering” iz Laktaša i zagrebačke “Đuro Đaković montaža” i “Zagreb montaža”.

Za most je utrošeno 4.900 tona čelika, a u izgradnji ukupno je korišteno oko 140 građevinskih proizvoda.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision