Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 17° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Decembra. 2021. Svijet
Ovo su tri dobre vijesti o pandemiji

U moru negativnih vijesti o pandemiji za kraj godine ipak je stiglo nekoliko pozitivnih signala: omikron je, izgleda, blaži nego što se mislilo, booster doza vakcina djeluje, a tu je i prva tableta protiv korone, piše Deutsche Welle.

Omikron blaži od očekivanog?

Prema jednoj studiji iz Engleske, nova varijanta virusa omikron u 20 do 25 posto slučajeva manje vodi bolničkom liječenju nego što je to slučaj s mutacijom delta. Pokusi u laboratorijima pokazuju da omikron ima manju sposobnost inficiranja stanica plućnog tkiva.

Iako još treba pričekati hoće li se nalazi potvrditi u praksi, sve ukazuje na to da će omikron biti blaži od očekivanog. Ali, širit će se brže jer zbog brojnih mutacija na tzv. spike-proteinu često zaobilazi imunitet koji smo stekli temeljnom vakcinom ili time što smo preležali prve varijante virusa.

Jedna škotska studija pokazuje da je rizik od odlaska u bolnicu kod omikrona čak za dvije trećine niži i da ta varijanta praktično ne izaziva jače simptome kod mlađih od 60 godina. U toj studiji se također pokazuje da booster vakcina, odnosno treća doza, u ogromnoj mjeri štiti od simptoma.

Tome u prilog govori i studija iz australijske oblasti Novi Južni Wales. Tamo su, doduše, gotovo svi cijepljeni i omikron šalje ljude u bolnicu dvostruko rjeđe nego delta.

Znanstvenici ipak upozoravaju da opasnost leži u tome što je omikron znatno više zarazan. Čak i ako je sam protok bolesti blaži, ako se u kratkom roku zarazi ogroman broj ljudi, bit će ih dovoljno da prepune bolnice.

Bliži se kraj pandemije?

Neki već prognoziraju da omikron polako, ali sigurno donosi kraj pandemije. Jer, ta varijanta je pametnija i evolutivno superiornija u odnosu na deltu. To znači da se brže širi, ali rjeđe ubija svoje domaćine. Uskoro bi omikron trebao preuzeti primat u odnosu na deltu.

Iako virus neće biti brzo iskorijenjen, možda čak nikad, veliki su izgledi da postane endemski. To bi značilo da nema pandemije, ali da će oslabljena verzija virusa nastupati tu i tamo lokalno ili sezonski, baš kao gripa zimi. Od toga bi se onda štitilo kao i od gripe – godišnjim cijepljenjem.

Dobre vijesti su što proizvođači vakcina tvrde, a prve studije to i dokazuju, da booster doza dobro štiti od omikrona. To kažu i u Novavaxu, čija je vakcina nedavno odobrena u EU. U tu proteinsku vakcinu polažu se velike nade jer ima mnogo ljudi koji su skeptični napram nove mRNA tehnologije, pa su izbjegavali Modernu i BioNTech/Pfizer vakcinu.

I proizvođači te dvije vakcine su priopćili da treća doza odlično djeluje protiv nove varijante. To je priopćila i kompanija AstraZeneca.

Prva tableta protiv koronavirusa

Pfizer ovih dana ima još jednu veliku vijest. Američka Agencija za lijekove izdala je hitno odobrenje za njihovu tabletu protiv koronavirusa nazvanu Paxlovid. Jedna Pfizerova analiza pokazuje da lijek smanjuje stopu smrtnih slučajeva za 89 posto.

Paxlovid zapravo usporava razmnožavanje virusa. Svako, tko je bolestan, uzima tabletu kod kuće dva puta dnevno, ukupno pet dana, a u kombinaciji s jednim drugim preparatom. Svrha tog lijeka je izbjegavanje ozbiljnog tijeka bolesti i sprječavanje eventualnog odlaska u bolnicu.

U tijeku je postupak za odobrenje pred Europskom agencijom za lijekove. Tu kažu da bi se tablete mogle prepisivati odraslim pacijentima kojima ne treba dodatni kisik, a imaju povećan rizik od teškog protoka bolesti.

Proizvodnja još neće biti masovna, a lijek je skup. Tako su američke vlasti naručile deset milijuna pakiranja ovog lijeka za oko pet milijardi dolara. Prvih 265.000 bit će isporučeno u januaru.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision