Monday, 20. May 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Maja. 2020. Zanimljivosti
Ovo je 10 navika u ishrani koje slabe imunološki sistem

Zdrava, uravnotežena i adekvatna prehrana igra ključnu ulogu u jakom imunološkom sistemu, prenosi Dailysabah.com.

Jedenje samo određene vrste hrane i dijete mogu biti najgore stvari koju trenutno možete učiniti sebi. Uravnotežena prehrana bogata vitaminima i mineralima od velikog je značaja za jak imunološki sistem. Osim toga, presudno je pripremati hranu kod kuće, odabrati sezonsko voće i povrće.

Ovo je 10 navika koje morate izbjegavati jer narušavaju vaš imunitet.

Pogreška 1: Preskakanje doručka

Kako biste zadovoljili svoje dnevne potrebe za energijom i proteinima, ne smijete preskakati obroke, dok su užine između njih također neophodne. Preskakanje doručka, najvažnijeg obroka, može povećati količinu drugih obroka, što dovodi do neravnoteže šećera u krvi. Otpornost vašeg tijela također opada kada ste gladni. Doručkujte jaja koja su kvalitetan izvor proteina. Njihov visoki udio željeza i vitamina A pomoći će vašem imunološkom sistemu.

Pogreška 2: Zanemarite grickalice

Između glavnih obroka obavezno jedite laganije obroke kako biste održali ravnotežu šećera u krvi, kontrolisali apetit i zadovoljili dnevne prehrambene potrebe. Voće, jogurt, kefir, orašasti plodovi poput badema, oraha ili lješnjak mogu pomoći u povećanju otpornosti tijela osiguravajući ravnotežu proteina, vitamina, minerala i vlakana.

Pogreška 3: Jedete istu hranu

Jedenjem adekvatnih količina i kombinovanjem različitih vrsta hrane povećavamo otpornost. Primjećujući da je udio proteina, vitamina i minerala u svakoj hrani različit, moramo osigurati da naši obroci sadrže bjelančevine, željezo i cink iz izvora kao što su meso, piletina, riba i jaja, žitarice i mahunarke s visokim udjelom vlakana i vitamina B, voće i povrće s visokim udjelom antioksidanata i uljane sjemenke poput oraha, lješnjaka, badema koji su sjajni izvori omega-3 i omega-6.

Pogreška 4: Ne pijete dovoljno vode

Pijenje dovoljne količine vode bitno je za probavu, apsorpciju hranjivih sastojaka, uklanjanje štetnih tvari iz tijela i ostale metaboličke stvari. Naše tijelo zapravo treba 30 mililitara vode po kilogramu naše mase. Zatvor, koji se u crijevima može razviti kao rezultat neadekvatnog unosa vode, može negativno utjecati na zdravlje crijeva, što izravno utječe na imunološki sistem. Zbog toga bi pijenje vode trebalo biti svakodnevno ravnomjerno raspoređeno u skladu s potrebama pojedinca.

Pogreška 5: Pretjerivanje s kiselim proizvodima

Probiotici poput jogurta, kefira i domaćih kiselih krastavaca vrlo su korisni za crijevnu floru, što pomaže jačanju otpornosti našeg tijela. Međutim, pretjerivanje s krastavcima i konzumiranje prevelike količine u nadi da će uništiti virus uzrokovat će štetu našem organizmu. Treba imati na umu da količina soli u kiselim proizvodima šteti sluznici želuca.

Konzumiranje puno takve hrane može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi s hroničnim bolestima (poput hipertenzije i bolesti srca) i oslabiti imunološki sistem. Jedite banane, jabuke, luk, laneno sjeme, bademe i orahe, jer i oni mogu povećati učinak probiotika.

Pogreška 6: Slatkiši svaki dan

Konzumiranje jednostavnih ugljikohidrata koji ne sadrže vlakna, poput kolača, bombona i peciva narušava našu ravnotežu šećera u krvi. Pružaju osjećaj sitosti, ali kratko te nas tjeraju da jedemo više u sljedećem obroku i rizikujemo da dobijemo na kilaži zbog visoko kalorične hrane.

Pogreška 7: Ne unosite dovoljno proteina

Protein je važan za borbu protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Nizak unos proteina može uzrokovati da naš imunološki sistem oslabi, a previše unošenje proteina može uzrokovati probleme s bubrezima, poput stvaranja bubrežnih kamenaca.

Pogreška 8: Premalo ili previše vitamina C

Vitamin C igra važnu ulogu u zaštiti tijela od infekcija. Kako se vitamin C ne može pohraniti u organizam, obavezno redovno konzumirajte agrume, zelje, papriku, kivi i paradajz. Međutim, upotreba dodataka vitamina C bez ljekarskog nadzora također može naštetiti i uzrokovati bubrežne kamence. Pokušajte dobiti vitamin C iz hrane, umjesto da se oslanjate na neke druge njegove izvore.

Pogreška 9: Zanemarivanje savjeta za pripremu hrane

Najvažnije je da su vaši obroci pripremljeni na pravilan način kako bi se osiguralo očuvanje njihove hranjive vrijednosti. Na primjer, zbog osjetljive prirode vitamina C (osjetljivog na toplinu, svjetlost i kisik), voće i povrće treba konzumirati što je prije moguće. Dio vitamina u voću i povrću obično se gubi tokom kuhanja pa je važno ne pretjerati u tome.

Pogreška 10: Jedenje sirove hrane

Postoje određene namirnice koje se definitivno ne bi smjele prekuhati ili konzumirati sirove. Da bi bakterije bile uništene meso se mora skuhati i to je vrlo važno da se dobro skuha, jer ono može imati bakterije kao što su escherichia coli i salmonela. Slično tome, konzumiranje dobro kuhanih ili prženih jaja ne samo da nam omogućava vitamine i proteine, već i sprečava stvaranje bakterija.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision