Saturday, 20. April 2024.
Unsko-sanski kanton 1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Augusta. 2022. Zanimljivosti
Ovih pet namirnica snižavaju šećer u krvi

Iako obraćanje pažnje na šećer u krvi treba biti prioritet za dijabetičare, vođenje računa o tome može pomoći u izbjegavanju skoka glukoze, zauzvrat regulirajući energiju, raspoloženje, pa čak i glad.

Skokovi šećera u krvi i glukoze zamršeno su povezani s hranom koju jedete, pri čemu je vjerojatnije da će neki sastojci uzrokovati veći porast od drugih, a kasnije mogu dovesti do pada.

Dok je šećer u krvi svakako veći problem kod onih s dijabetesom, predijabetesom i drugim zdravstvenim problemima, praćenje i kontrola skokova mogu pomoći da se osjećate dobro, regulirajući raspoloženje, koncentraciju i razinu energije.

Srećom, postoje brojni načini na koje možete držati šećer pod kontrolom, pri čemu je prehrana dugoročno neophodna za održavanje razine glukoze.

Ugljikohidrati u svojim brojnim oblicima pretvaraju se u glukozu dok se probavljaju, što dovodi do povećanja razine šećera. Svako je tijelo jedinstveno po tome kako na njega utječe hrana, što se odnosi i na reakciju i na brzinu povećanja razine glukoze nakon unosa ugljikohidrata.

Iako određene kombinacije hrane mogu održati stabilnu razinu šećera u krvi, nema mnogo sastojaka koji mogu brzo smanjiti glukozu.

Stoga, ako imate ovaj problem, može biti korisno pratiti kako određeni obroci utječu na razinu glukoze i tražiti sastojke koji će vam omogućiti da se osjećate stabilnije.

Postoje načini na koje možete učiniti da hrana manje utječe na odgovor na glukozu, a integracijom korisnih navika u rutinu uz uravnoteženu prehranu možete raditi na održavanju stvari reguliranima.

“Ako su razine glukoze povišene zbog unosa određenog ugljikohidrata, to možete smanjiti kretanjem tijela ili meditacijom – objašnjava nutricionistica Dana James. Također možete uzeti jabučni ocat prije obroka kako biste smanjili odgovor na glukozu”, dodaje.

Određene kombinacije hrane mogu pomoći u održavanju razine šećera u krvi, usporavajući skok i omogućujući postupniji pad.

“Dodavanje životinjskih proteina, masti i vlakana u obrok također će usporiti glihemijski odgovor”, dodaje James.

Proteini

Opće je poznato da je uključivanje proteina u prehranu sjajan način da potaknete mišiće i energiju, a također su izvrsni i za održavanje razine šećera u krvi.

“Prehrana bogata proteinima snižava šećer nakon što jedete i dugoročno uravnotežuje vaš inzulin”, objašnjava doktorica integrativne medicine Bindiya Gandhi.

Proteini mogu biti životinjskog ili biljnog porijekla, uključujući losos, orašaste plodove, jaja, sjemenke konoplje, chia sjemenke, leća i mahunarke.

Za razliku od jednostavnog obroka bogatog ugljikohidratima, pokušajte uključiti porciju proteina na tanjur radi šećera u krvi.

“Dodavanje životinjskih bjelančevina u obrok najviše će pomoći prigušiti odgovor na glukozu. Na primjer, dodavanje piletine u sendvič sa salatom proizvest će niži odgovor na glukozu nego samo jedenje sendviča sa salatom”, objasnila je.

Slično tome, dodavanjem divljeg lososa u zdjelu za žitarice snizit će se glikemijski skok u posudi za žitarice.

Vlakna

Vlaknasta hrana je u cjelini odlična za tijelo. Ali dodatni bonus je što također može pomoći u održavanju zdrave razine šećera u krvi.

“Vlakna vas drže sitima i prema brojnim studijama pomažu u ravnoteži šećera. Prehrana bogata vlaknima pomaže kod ravnoteže šećera u krvi i koncentracije lipoproteina ili kolesterola kod dijabetičara”, objašnjava Gandhi.

Ona predlaže da u prehranu uključite chia i lanene sjemenke, mahunarke, leće ili bilo koje lisnato povrće.

Piskavica

Ako volite kuhati sa začinskim biljem, piskavica je ukusna biljka koja može pomoći u ravnoteži razine šećera u krvi. Iako Gandhi napominje da nije idealna za dojilje jer može utjecati na količinu mlijeka, ova je biljka izvrstan i jednostavan dodatak vašoj prehrani.

“Prehrana bogata piskavicom poboljšala je test tolerancije na glukozu, smanjila glukozu u urinu i poboljšala ukupni kolesterol i trigliceride”, objašnjava ona.

Pokušajte ju dodati u svoje pečeno povrće, domaće umake za tjesteninu ili čak juhe za slatki i orašasti okus s prednostima regulacije šećera.

Cimet

Još jedan odličan začin za održavanje razine ovih vrijednosti u krvi je cimet.

“U dvije studije, cimet je skromno izvijestio o poboljšanju šećera u krvi kod malih uzoraka pacijenata”, dodaje Gandhi.

Iako nije standard, preporučuje se njegovo konzumiranje za zdravu prehranu i način života.

Lako ga je uključiti u prehranu. Ubacite malo cimeta u jutarnju zobenu kašu, dodajte ga u grčki jogurt ili čak u smoothie bogat vlaknima kako biste održali stabilnu razinu energije i izbjegli skokove glukoze.

Jabučni ocat

Jabučni ocat uz obroke može pomoći u reguliranju skokova glukoze i održavanju zdrave razine šećera u krvi.

“Ocat se često reklamira kao pomoć u mršavljenju, kao i u ravnoteži šećera. Redovita konzumacija pomaže u poboljšanju kontrole, kao i poboljšanom oksidativnom stresu kod pacijenata s dijabetesom i visokim kolesterolom”, objašnjava Gandhi.

Možda nije najatraktivniji okus na svijetu, ali s jednom do dvije kašike svaki dan, dobrobiti su neporecive.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision