Da biste izbjegli problem s visokim krvnim pritiskom, trebate jesti hranu s niskim procentom soli, a nutricionisti upozoravaju da se protiv ove bolesti borite i pomoću tri moćna minerala: kalcija, magnezija i kalija.
Ovih sedam namirnica bogato je upravo tim nutrijentima.
Bijeli grah – U grahu se nalazi značajna količina kalcija, magnezija i kalija koji blagotvorno djeluju na krvni pritisak. Grah možete jesti u obliku variva, dodavati ga u supe, salate ili pripremiti kao pire.
Jogurt – Ovaj mliječni proizvod odličan je izvor kalcija i drugih minerala koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih preljeva za salatu i jela od mesa.
Kivi – Osim što je bogat vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje ga je jesti svježeg, po mogućnosti u okviru voćnih salata.
Banane – S jednom srednje velikom bananom zadovoljit ćete 12 posto dnevne potrebe za kalijem.
Ovo egzotično voće je i odličan saveznik u borbi protiv stresa. Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate da je bacate. Zamrznite je i dobit ćete ledeni desert.
Također, sto grama brokula kuhanih na pari zadovoljit će šest posto dnevnih potreba za kalcijem, osam posto za magnezijem i 14 posto za kalijem. Ovo povrće bogato je i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrstiti u jelovnik.
Visok krvni pritisak je faktor rizika koji nema neke posebne simptome, pa ga zato treba redovno kontrolirati. Postoje namirnice i prirodna sredstva koja nam, preventivno, pomažu da pritisak držimo u granicama normale.