U prodavnicama ljudi često provjeravaju svježinu kruha tako što ga pipnu, odnosno malo pritisnu. Ukoliko se nakon pritiskanja tijesto brzo vrati u prvobitno stanje – to znači da je kruh svjež. Međutim, ako ostane spljošten, bolje da ga ne kupite.
Kada pravite kruh ili kiflice kod kuće, vjerovatno ste primijetili da obično brže postanu bajati, kao i da se više mrve pri sječenju i lomljenju nego oni iz pekare. U čemu je tajna? Koji to sastojak dodaju pekari u recept, pa su tijesta dugo svježa i meka, poput pamuka? Caka je u jednom neočekivanom sastojku.
“Rok trajanja pekarskih proizvoda, kruhova, kiflica i pogača, možete da produžite tako što ćete dodati kašiku meda u tijesto. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku kifle, lepinje i kruh dugo ostaju svježi i ne mrve se”, objašnjava profesionalni kuvar iz “Haggis Pub & Kitchen”.
ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina
