Sunday, 4. June 2023.
Unsko-sanski kanton 22° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Aprila. 2023. USK
Otkriveno ko stoji iza nehumanog pritvora izgrađenog u migrantskom kampu “Lipa”

Austrijska organizacija ICMPD stoji izgradnju objekta u neposrednoj blizini migrantskog kampa “Lipa” koji su pojedinci opisali da liči na pritvorsku jedinicu i koji je u suprotnosti sa ljudskim pravima.

Nekoliko dokumenata Služba za poslove sa strancima BiH i Delegacije EU u BiH potvrđuje da iza skandala stoji organizacija ICMPD, prenosi austrijski OTS.

Iz organizacije ICMDP su negirali izgradnju i odgovornost za skandalozni zatvor pritvor u izbjegličkom kampu Lipa u BiH, ali pisane izjave Ministarstva vanjskih poslova BiH nadležnog za Lipu i Delegacije EU u BiH, kao i opetovane medijske izjave gradonačelnika Bihaća i premijera Unsko-sanskog kantona jasno potvrđuju da je ICMPD nosioc projekta, te da je odgovoran za njega.

“Projekt realizacije jedinica za zadržavanje migranata realizira se preko implementacijskog partnera ICMPD. Objekt nije ni u funkciji ni u nadležnosti ministarstva vanjskih poslova. .Za sva pitanja vezana uz projekt izgradnje i građevinske dozvole obratite se partneru u provedbi ICMPD”, stoji u pisanoj izjavi Službe za strance BiH.

To je potvrdilo i izaslanstvo EU-a u BiH dopisu za televiziju N1.

“Građevinske radove na novom objektu vodit će ICMPD, a nakon završetka preći će u nadležnost Službe za strance BiH”, potvrđuju iz Delegacije EU.

Da je ICMPD odgovoran ne govore samo potvrde imigracionog ureda i Delegacije EU u BiH. Gradonačelnik grada Bihaća Elvedin Sedić također je zauzeo jasan stav nakon sastanka operativne grupe sa kantonalnim premijerom i kazao da Grad nikada nije izdao građevinsku dozvolu za ove objekte.

Na kraju, sam ICMPD je to potvrdio u internom dokumentu izgradnju pritvora, koji se naziva “Privremeni centar za prihvat”.

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji najavio je pritvorske ćelije još u novembru 2022. godine, kada je najavio projekt pritvora u “Lipi” i založio se za pritvaranje ljudi koji bježe dok se ne vrate u zemlju porijekla.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision