Saturday, 25. June 2022.
Unsko-sanski kanton 25° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Oktobra. 2016. Zanimljivosti
Otkrivena nova patuljasta planeta čija godina traje 1.100 zemaljskih
Naučnici iz američkog Michigana otkrili su još jednu patuljastu planetu na ivicama našeg Sunčevog sistema javlja AP. Na oko 8,5 milijardi kilometara od Sunca nalazi se patuljasta planeta širine oko 530 kilometara, a čija solarna godina, odnosno jedan krug oko Sunca, traje nevjerovatnih 1.100 godina.

Ipak, najzanimljiviji podatak o objektu koji zasad nosi naziv 2014 UZ224 jeste način na koji je pronađen. David Gerdes sa Univerziteta u Michiganu nalazi se na čelu tima zaslužnog za otkriće patuljaste planete. On je razvio kameru nazvanu “Dark Energy Camera” koju je američko Ministarstvo za energetiku naručilo kako bi mapiralo udaljene galaksije. Prije nekoliko godina Gerdes je svojim studentima dao zadatak da pokušaju locirati pojedine objekte unutar našeg sistema u načinjenoj mapi galaksija. Iako zvuči čudno, objekti u našem svemirskom “komšiluku” mogu se razaznati i na mapama udaljenih galaksija tako što se uočava njihovo značajno kretanje u odnosu na pozadinske objekte koji naizgled miruju.

Studenti su posmatrali mape načinjene jednom u nekoliko dana ili čak sedmica, što je registrovanje pokreta tijela učinilo znatno težim. Ipak, razvili su softver koji je sve znatno olakšavao, što je na kraju dovelo do uočavanja sporog kretanja malene 2014 UZ224.

(Vijesti.ba / Index)

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision