Sunday, 13. June 2021.
Unsko-sanski kanton 18° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Aprila. 2021. Zanimljivosti
Otkrili drevni faraonski grad u Egiptu star 3.000 godina

Egipatski arheolozi otkrili su izgubljeni grad star 3.000 godina, zajedno sa kućama od cigala, artefaktima i alatima iz faraonskih vremena.

Poznati arheolog Zahi Havas rekao je da je egipatska misija otkrila drevni grad u južnoj provinciji Luksor. Potiče iz perioda koji se smatra zlatnom erom starog Egipta, kada je vladao kralj Amenhotep III iz 18. dinastije.

“Mnoge strane misije tragale su za ovim gradom ali nijesu uspjele da ga pronađu”, saopštio je Havas u četvrtak.

Grad, sagrađen na zapadnoj obali reke Nil, nekada je bio najveće administrativno i industrijsko naselje faraonskog carstva, dodao je on.

Prošle godine su arheolozi započeli iskopavanja na tom području, tražeći hram faraona Tutankamona, ali poslije nekoliko nedjelja su pronašli formacije od opeke za koje se na kraju ispostavilo da su ostaci dobro očuvanog velikog grada.

Otkriveni su zidovi grada, pa čak i sobe pune posuđa koje se koristilo u svakodnevnom životu.

“Arheološki slojevi ležali su netaknuti hiljadama godina, kao da su ih juće ostavili drevni stanovnici”, navedeno je u saopštenju za medije.

Novootkriveni grad nalazi se između hrama faraona Ramzesa III i kolosa Amenhotepa III na zapadnoj obali Nila u Luksoru. Grad je poslije koristio unuk Amenhotepa III Tutankamon, a zatim i njegov nasljednik faraon Aj.

Betsi Brajan, profesorka egiptologije na Univerzitetu Džons Hopkins, rekla je da je otkriće izgubljenog grada najvažnije arheološko otkriće od grobnice Tutankamona.

Tutankamon je postao čuveno ime širom svijeta i obnovio interesovanje za stari Egipat kada je njegova grobnica, u skoro netaknutom stanju, otkrivena 1922. godine.

Arheolozi su pronašli i poklopce glinenog posudja, prstenje, amajlije, keramiku u boji i oruđe za predenje i tkanje. Neke cigle imale su pečat kralja Amenhotepa III.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision